• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
Gezonde geest, Professionals

Verlaagt sporten het risico op het krijgen van dementie?

Door de toenemende vergrijzing in Nederland lijden steeds meer mensen aan dementie. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren alleen maar zal stijgen. Gelukkig denken experts dat het risico om dementie te krijgen wel te verlagen is door aanpassingen in de leefstijl. Ook sporten kan hierbij een belangrijke rol spelen.

Medicus Online heeft het wetenschappelijk onderzoek geanalyseerd en de belangrijkste feiten voor jou op een rijtje gezet.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Verlaagt sporten het risico op het krijgen van dementie?

De belangrijkste feiten over sporten en dementie

1. Er zijn verschillende vormen van dementie. De meest voorkomende vormen zijn de ziekte van Alzheimer en vasculaire dementie.

2. Ongeveer 40% van de dementiegevallen wordt veroorzaakt door beïnvloedbare (leefstijl)factoren.

3. Fysieke inactiviteit verhoogt het risico op het krijgen van dementie.

4. Ook zijn er risicofactoren die verlaagd kunnen worden door meer te sporten, zoals een hoge bloeddruk, overgewicht en suikerziekte.

5. Bewegen en sporten kunnen daarnaast ook bijdragen aan meer sociale contacten wat het risico op dementie kan verlagen.

Bekijk ook de infographic.

 Infographic dementie

Conclusie: bewegen heeft invloed op dementie én op andere risicofactoren

Meer sporten, dus bewegen, kan het risico op het krijgen van dementie verlagen. Dit gebeurt zowel direct als indirect doordat het ook invloed heeft op andere risicofactoren voor het krijgen van dementie, zoals overgewicht. Behalve sporten zijn er nog meer aanpassingen in de leefstijl die kunnen bijdragen aan het voorkomen van dementie. Welke aanpassingen dat zijn, lees je op de website van Medicus Online.


Auteur
Medicus Online
Zoek een sportzorgprofessional