• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
(Sport)blessures, Professionals

[video] Ingegroeide teennagel en een voetbadje; geen goede combi

Een ingegroeide teennagel hoort in het rijtje thuis van veelvoorkomende voetklachten. Vaak zie je dat de nagel van de grote teen ingroeit, maar ook de nagels van de kleinere tenen kunnen ingroeien. Een middel dat je vaak gebruikt om van die ingegroeide teennagel af te komen, is een voetenbad. Maar is dat wel een goed idee?

In de video van Voetencentrum Wender vertelt podotherapeut Sevinc Akkozak samen met Babet meer over de oorzaken van een ingegroeide teennagel en welke mogelijkheden er zijn om je ingegroeide teennagel weer te herstellen.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
[video] Ingegroeide teennagel en een voetbadje; geen goede combi

Ingegroeide teennagel herstellen

Sevinc Akkozak is podotherapeut bij Voetencentrum Wender en ziet regelmatig een ingegroeide teennagel voorbij komen. “Vaak knippen mensen de nagel te rond af waardoor de nagel in de huid drukt. Daarnaast krijgen mensen vaak het advies om een voetenbad te nemen. Dit is niet iets wat wij aanraden omdat het ervoor zorgt dat je huid week en zacht wordt waardoor de nagel juist sneller ingroeit. In een voetenbad zwemmen je voeten eigenlijk in je eigen bacteriën.”

Ontstaan ingegroeide teennagel

Een ingegroeide teennagel kan op verschillende manieren ontstaan. Door:

  1. een bolle nagel;
  2. een trauma;
  3. door zweet.

Heb je een bolle nagel, dan komt een ingegroeide teennagel vaker voor. De nagelrand drukt dan in de huid. Een ingegroeide teennagel kan ook ontstaan door trauma, bijvoorbeeld wanneer iemand tijdens het sporten op je voet gaat staan. Als laatste kan het ook ontstaan door zweet. Zweet maakt de huid week en zacht en dat geeft mogelijkheid tot ingroeien van de nagel.

“Als podotherapeut zal ik een behandelplan opstellen afhankelijk van of je nagel bol of vlak loopt. Wanneer het mogelijk is, zal er een watje tussen de nagelwal en je nagel worden geplaatst, waardoor ruimte ontstaat en de druk zal afnemen. Mocht je hier niet voldoende baat bij hebben kan er gekeken worden naar het plaatsen van een nagelbeugel. De nagelbeugel zorgt ervoor dat de bolvorming een beetje vlakker wordt waardoor de nagelrand niet meer in de huid drukt”, vertelt Sevinc.

Mochten bovenstaande behandelmogelijkheden niet het gewenste effect hebben dan kan je overwegen om bij de huisarts onder verdoving een deel van de ingegroeide teennagel laten verwijderen.

Heb je last van een ingegroeide teennagel, blijf er dan niet te lang mee rondlopen. Zoek een podotherapeut bij jou in de buurt. 

Meer informatie is ook te lezen op de website van Voetencentrum Wender.

Bekijk ook de eerder verschenen video over shin splints (MTSS) oftewel scheenbeenvliesontsteking.


Auteur
Voetencentrum Wender
Zoek een sportzorgprofessional