• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
(Sport)blessures, Professionals, Sport

[video] Na hardlopen last van je scheenbenen?

Stekende pijn in de scheenbenen is een veelvoorkomende blessure bij hardlopers, wandelaars, militairen en mensen die een sport beoefenen waarbij veel gesprongen wordt. Deze klachten worden ook wel ‘shin splints (MTSS)’ genoemd oftewel scheenbeenvliesontsteking.

Over deze klacht heeft Voetencentrum Wender een leuke video gemaakt.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
[video] Na hardlopen last van je scheenbenen?

Hoe onstaat MTSS (Shin Splints)?

Shin splints (MTSS) ontstaat door spanning en stress aan de binnenkant van het scheenbeen. Dit kan gebeuren door herhaaldelijk dezelfde beweging of constante druk op het scheenbeen. Wanneer je shin splints ervaart is van onderen gezien het punt van irritatie op 1/3 van je scheenbeen voelbaar. Hoewel vaak wordt gedacht dat het om shin splints gaat kan het zijn dat het om een blessure gaat die op dezelfde plek voorkomt, namelijk het compartiment syndroom. Dit kan ontstaan door langdurig hardlopen. 

Twee theorieën ontstaan MTSS

Er zijn twee theorieën over het ontstaan van shin splints (MTSS). De eerste is dat het ontstaat doordat het bot constant buigt en er dan trek- en duwkracht ontstaat die voor irritatie aan het scheenbeen zorgt. De tweede theorie is dat het ontstaat omdat de voeten naar binnen zakken. Hierdoor staan de spieren constant op spanning en trekken de spieren aan de aanhechting van het scheenbeen.

Wij zien deze klacht regelmatig voorbij komen in de praktijk en kunnen hier ook goed bij helpen. Wij kunnen schoenadvies geven of doormiddel van podotherapeutische steunzolen de krachten goed verdelen. Een tip: zorg dat je tijdens het hardlopen een hogere stapfrequentie aanhoudt. Hiermee kun je de impact verminderen.
Jesper (sport)podotherapeut bij Voetencentrum Wender.

Video MTSS, ofwel Shin Splints

Video’s over voetklachten zijn vaak niet de meest aantrekkelijke video’s om naar te kijken. Met een nieuw format geeft Voetencentrum Wender inhoudelijk de juiste informatie en daarnaast is het leuk om naar te kijken. Want zij laten niet alleen een podotherapeut aan het woord maar ondersteunen de inhoud met verschillende visuals

Bekijk de video over shin splints

Meer informtie over onderbeenklachten (MTSS / Shin Splints) lees je op de website van Voetencentrum Wender.


Zoek een sportzorgprofessional