• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Vraag aan de sportarts: Ik heb last van lichte achillespeesklachten. Voorheen verdwenen ze na een dag, maar nu lijken ze blijvend. Wat kan ik doen?

Ik heb last van lichte achillespeesklachten. Voorheen verdwenen ze na een dag, maar nu lijken ze blijvend. Wat kan ik doen?

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Vraag aan de sportarts: Ik heb last van lichte achillespeesklachten. Voorheen verdwenen ze na een dag, maar nu lijken ze blijvend. Wat kan ik doen?

Vraag aan de sportarts

Ik heb last van lichte achillespeesklachten. Voorheen verdwenen ze na een dag, maar nu lijken ze blijvend. Wat kan ik doen?

Antwoord van de sportarts

Letsel aan de achillespees (tendinopathie) is één van de meest voorkomende oorzaken van pijn achter de hiel en aan de achterkant van de enkel bij lopen of hardlopen. Hoewel achilles tendinopathie zowel actieve als inactieve mensen treft, komt het het meest voor bij actieve mensen: 24% van de atleten ontwikkelt de aandoening. 89% van alle achillespees letsel komt voor bij mannen en ongeveer 50% van alle hardlopers krijgen in hun hardloopcarrière te maken met pijn aan de achillespees. Bij iedereen kan achilles tendinopathie leiden tot beperking van het loopvermogen, traplopen of deelname aan recreatieve activiteiten.

Achilles tendinopathie is een irritatie van de achillespees, een dikke strook weefsel langs de achterkant van het onderbeen, die de kuitspieren met de hiel verbinden. De term tendinopathie wijst op een probleem met een pees, zowel kortdurend of langdurig. De achillespees helpt om de krachten in het been af te stemmen en ondersteunt de beweging van het been en het enkelgewricht. Achilles tendinopathie ontstaat als de eisen die aan de achillespees gesteld worden groter zijn dan diens vermogen om te functioneren. Dit kan na 1 gelegenheid optreden (acuut letsel) of na herhaalde irritatie of “microtrauma” (chronisch letsel).

De ernst van acuut letsel wordt beoordeeld op basis van de hoeveelheid schade aan de pees:

  • Niveau I: lichte overbelasting, ontwrichting van een paar vezels. Lichte tot gemiddelde pijn, gevoeligheid, zwelling, stijfheid. Normale genezing verwacht met behoudende behandeling.
  • Niveau II: Gemiddelde overbelasting, ontwrichting van meerdere vezels. Gemiddelde pijn, zwelling, moeizaam lopen. Normale genezing verwacht met behoudende behandeling.
  • Niveau III: Volledige scheuring, vaak gekarakteriseerd door een “plop”. Onmiddellijke pijn, onvermogen om gewicht te dragen. Heeft normaal gezien een operatie nodig om te herstellen.

Meestal is pijn aan de achillespees het resultaat van herhaald trauma aan de pees. Deze overbelasting kan leiden tot chronische achilles tendinopathie, wat een geleidelijke afbraak van het weefsel inhoudt en meestal met fysiotherapie wordt behandeld.

Achilles tendinopathie kan leiden tot een combinatie van verschillende klachten, waaronder:

  • Stijfheid van de enkel
  • Spanning van de dij
  • Verminderde kracht van de dij
  • Abnormale voetstructuur
  • Abnormale beweging van de voet
  • Ondeugdelijk schoeisel
  • Een verandering in een training of sport

Pijn kan zich op elk punt op de pees voordoen; het meest voorkomende gebied waar gevoeligheid optreedt is net boven de hiel, hoewel het ook kan voorkomen op de plek waar de pees met de hiel samenkomt.

Belangrijkste voor het voorkomen of verbeteren van de klachten is aanpassing van de schokbelastende sporten. En daarnaast excentrische oefentherapie te doen van de kuitspieren. Uit onderzoek blijkt dat 12 weken 2x daags 3x 15 herhalingen van de excentrische oefentherapie de beste therapie is voor de behandeling van achillespees klachten.

Mochten de klachten aanhouden kunt u uw huisarts vragen om een verwijizing naar een sportarts bij u in de buurt.

Heb jij ook een vraag aan de sportarts?

Kijk voor een sportarts bij jou in de buurt op www.sportzorg.nl/zoek-een-sportzorgprofessional of stel je vraag aan de Digitale Sportarts.


Zoek een sportzorgprofessional