• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
Kennis & Wetenschap, Professionals, Voeding

Waarom is afvallen zo moeilijk?

Het is heel makkelijk om tegen iemand te zeggen dat het wel verstandig zou zijn om wat gewicht te verliezen voor een betere gezondheid.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt immers dat overgewicht en obesitas belangrijke risicofactoren zijn voor het ontwikkelen van allerlei ziektes, zoals hart- en vaatziekten, kanker en gewrichtsklachten. Als iemand een paar kilo’s kwijtraakt dan verbetert dat de gezondheid, maar afvallen blijkt in de praktijk helemaal niet zo makkelijk. Hoe komt dit nu precies?

Onze expertisepartner Medicus Online zocht dit uit en heeft de belangrijkste feiten op een rij gezet.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Waarom is afvallen zo moeilijk?

Vier feiten over de moeilijkheid van afvallen

  1. In theorie is afvallen makkelijk: je moet meer calorieën verbranden dan dat je binnenkrijgt;
  2. In de praktijk zijn er echter heel veel factoren die het afvallen bemoeilijken, zoals biologisch, psychologisch, en sociale factoren;
  3. Vooral psychologische en sociale factoren zijn nauw aan elkaar verbonden. Denk bijvoorbeeld aan armoede die ervoor zorgt dat niet iedereen gelijke toegang heeft tot sport en (gezonde) voeding;
  4. De focus op afvallen kan zorgen voor een verstoorde relatie met voeding.

Bekijk ook de infographic.

afvallen-moeilijk.jpg

Conclusie: er spelen veel meer factoren mee die de kans op succesvol afvallen bepalen

Puur theoretisch gezien is afvallen heel makkelijk: je moet minder calorieën eten dan je verbrandt. Wat we daarbij echter uit het oog verliezen, is dat er veel meer factoren meespelen die de kans op succesvol afvallen bepalen, zoals ongelijkheid in de toegang tot sport en gezonde voeding.

Gelukkig is er de afgelopen jaren steeds meer aandacht voor deze ongelijkheid. Hopelijk zet deze verandering zich de komende jaren door en zullen we als maatschappij steeds meer naar het complete plaatje kijken. Sommige huisartsenpraktijken hebben tegenwoordig ook voedingsdeskundigen of praktijkondersteuners die mensen kunnen begeleiden bij het afvallen.

Op de website van MedicusOnline lees je meer over de factoren die nu precies invloed hebben op overgewicht en afvallen.


Auteur
Medicus Online
Zoek een sportzorgprofessional