Wat is hartritmevariabiliteit?
In de sportwereld draait het niet alleen om trainen, maar juist ook om optimaal herstellen. Een mogelijk waardevolle tool om inzicht te krijgen in je herstelstatus is hartritmevariabiliteit (HRV). Maar wat is dat precies? En wat kun je ermee? Onze kennispartner Medicus Online legt het uit.

Belangrijke feiten over hartritmevariabiliteit (HRV)
- HRV staat voor hartritmevariabiliteit: het verschil in tijd tussen twee hartslagen. Een grotere variabiliteit wordt vaak gezien als gunstig, omdat het wijst op een flexibel en adaptief zenuwstelsel.
- HRV is makkelijk te meten, bijvoorbeeld met een smartwatch of hartslagband. Het verschil in kwaliteit van de metingen verschilt wel heel erg per apparaat.
- Een hogere HRV wordt geassocieerd met betere veerkracht, herstel en gezondheid. Het wijst op een actief parasympathisch zenuwstelsel. Dit is het deel van ons zenuwstelsel dat actief is bij ontspanning en in rust.
- Tegelijkertijd is HRV een complex en persoonsgebonden signaal. Niet iedereen heeft van nature een hoge HRV, en sommige hartritmestoornissen kunnen zelfs een vals verhoogde HRV geven.
- HRV kan dagelijks variëren onder invloed van slaap, stress, voeding, training en alcoholgebruik.
- Regelmatig meten (bijvoorbeeld elke ochtend) onder dezelfde omstandigheden kan helpen om trends te herkennen, vooral als je sportdoelen hebt of je herstel wilt monitoren.
Bekijk ook de infographic.
Lees ook: Bepaal je risico op plotse hartdood tijdens het sporten
Gebruik HRV meting als aanvulling
HRV is een veelbelovende methode om je gezondheid en herstel in kaart te brengen; zeker omdat het eenvoudig en betaalbaar te meten is. Maar het is géén magische spiegel van je gezondheid. Gebruik HRV vooral als aanvulling op wat je lijf je vertelt, en niet als vervanging van gezond verstand.
Meer weten over HRV? Lees het volledige artikel op Medicus Online.