• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
(Sport)blessures

Wintersport: pijn aan je voeten of benen

Het begint weer te kriebelen: de wintersport is in aantocht. Enthousiast gaan mensen de piste af, maar na een paar afdalingen begint het: een brandend gevoel in de voeten of een pijnlijke steek in de schenen of kuiten tijdens het skiën of snowboarden. Hoe komt dat? En hoe kun je deze klachten voorkomen / voor zijn?

Podotherapeut Jill van Voetencentrum Wender geeft uitleg in deze blog.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Wintersport: pijn aan je voeten of benen

Wintersportspreekuur Voetencentrum Wender

Tijdens of na de wintersport komt het regelmatig voor dat mensen klachten ervaren aan de voeten en benen. Daarom komt Voetencentrum Wender met een wintersportspreekuur, speciaal voor de wintersporter.

Jill is podotherapeut bij Voetencentrum Wender en ziet mensen op het wintersportspreekuur. “Tijdens de wintersport kunnen verschillende klachten ontstaan. Veelvoorkomende klachten zijn een brandend gevoel in de voeten, een pijnlijke steek in de schenen of kuiten, zenuwpijn en drukplekken. De één heeft na een paar uur al last, de ander merkt het pas later. Pijn of een doof gevoel kunnen de pret behoorlijk drukken en dat willen we natuurlijk voorkomen”, vertelt Jill.

Wintersport-voetencentrum-wender-schoen.png

Verkeerde pasvorm

Tijdens het wintersportspreekuur onderzoekt de podotherapeut de stand van de voeten en de skischoenen of snowboardschoenen. In veel gevallen is dat waar het probleem zit, bijvoorbeeld door een verkeerde pasvorm. Soms zijn de schoenen te smal of te breed, maar ook de beweeglijkheid van de schoenen kunnen een probleem vormen.

Jill vervolgt: “Om de oplossing te bieden voor de klachten zijn er veel mogelijkheden in het aanpassen van de schoenen. Denk hierbij aan het warm maken van de schoenen om de pijnlijke drukplekken te ontzien of op specifieke plekken in de schoenen vilt aan te brengen. Wanneer de schoenen een uitneembaar voetbed hebben kan er ook gekeken worden naar zooltjes voor in de skischoenen of snowboardschoenen. Daarmee bieden we dat stukje extra ondersteuning tijdens de wintersport.”

Op de website van Voetencentrum Wender kun je meer lezen over het wintersportspreekuur.

Bekijk ook de skitips


Zoek een sportzorgprofessional