• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
Partner nieuws, Voeding

Zes supplementen voor duursporters

Voor nét dat extra zetje om je doelen te bereiken

Als je veel aan duursport doet, is de kans groot dat je altijd op zoek bent naar manieren om nog beter te worden. Natuurlijk vormt gezond en gevarieerd eten altijd de basis, maar wist je dat supplementen je net dat extra zetje kunnen geven om je doelen te bereiken? Ze kunnen je helpen om beter te presteren, sneller te herstellen en je algemene gezondheid te ondersteunen. Nieuwsgierig naar welke supplementen jou kunnen helpen tijdens jouw sport avontuur? Ontdek het hier!

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Zes supplementen voor duursporters

Koolhydraten in de vorm van energierepen, energygels & sportdranken

Waarschijnlijk heb je het als duursporter ooit wel eens meegemaakt: je bent al een tijdje onderweg, maar na verloop van tijd merk je dat de vermoeidheid er langzaam inhakt. Je tempo komt steeds lager te liggen, je spierglycogeen neemt af en je benen voelen steeds zwaarder aan. Dit is vaak een teken dat je lichaam snakt naar koolhydraten, een essentiële energiebron tijdens duurtraining. 

Tijdens een lange training kunnen energy gels en energierepen de uitkomst zijn. Deze supplementen zijn ideaal omdat ze compact zijn en gemakkelijk tijdens het sporten kunnen worden geconsumeerd. Daarnaast bieden ze een snelle en geconcentreerde bron van koolhydraten, die snel door het lichaam kunnen worden opgenomen om de energieniveaus aan te vullen en vermoeidheid te verminderen.

Een goede sportdrank kan daarnaast hydratatie en brandstof leveren gedurende een langere periode. Probeer eens Isotonic Pro: deze sportdrank is niet alleen isotoon, het bevat ook suikers, glucose en fructose in een ideale verhouding van 2:1. Zo heb je met slechts één serving al de beschikking over 32,5 gram koolhydraten (waarvan 13 gram suiker) en de aanvulling van zouten die je met zweet verliest.

Multivitamine

Vitaminen en mineralen; vanaf jongs af aan wordt ons al verteld hoe belangrijk deze voedingsstoffen zijn. Als duursporter heb je echter een verhoogde behoefte aan vitaminen en mineralen vanwege de stress die langdurige trainingen op het lichaam uit kunnen oefenen. Multivitamine kunnen helpen om eventuele tekorten aan te vullen en het immuunsysteem te ondersteunen.

Eiwitten in de vorm van eiwitshakes & eiwitrepen

Eiwitten worden vaak gelinkt aan krachtsporters, zij staan immers uren in de sportschool om spieren te kweken, toch? Duursporters kunnen echter ook een verhoogde eiwitbehoefte hebben. Tijdens duurtrainingen worden spieren belast en afgebroken, vooral bij sessies zoals langeafstandslopen, fietsen of zwemmen. Eiwitten kunnen helpen bij het herstel en de opbouw van spieren, waardoor duursporters hun prestaties kunnen verbeteren en blessures kunnen voorkomen.

Een lekkere eiwitshake of eiwitreep na de training kan dan ook ideaal zijn om snel en effectief je voorraden aan te vullen! Benieuwd hoeveel eiwitten je per dag nodig hebt? Dat lees je hier.

Magnesium

Magnesium kan niet ontbreken in dit rijtje; dit mineraal speelt een cruciale rol in veel lichaamsfuncties en is dan ook onmisbaar voor duursporters. Magnesium is onder andere betrokken bij de energieproductie en speelt een rol bij het behouden van sterke en soepele spieren.

Doordat magnesium gemakkelijk via zweet uit je lichaam wordt afgevoerd, heb je als duursporter meer magnesium nodig dan de gemiddelde persoon. Zo kan de benodigde hoeveelheid magnesium tijdens een lange hardloopsessie bijvoorbeeld oplopen tot maar liefst 600 mg. Een supplement kan dan een mooie aanvulling zijn op je dieet.

Cafeïne

Ken je dat gevoel? Het is 's ochtends vroeg en het enige waar je aan kan denken is dat, oh zo heerlijke kopje koffie dat je nodig hebt om jezelf op gang te krijgen voor de dag. We kennen allemaal het effect van cafeïne; het helpt alert te blijven en draagt daarnaast bij aan het verhogen van de uithoudings prestaties. Supplementen met cafeïne kunnen dan ook erg effectief zijn wanneer je aan duursport doet. Probeer eens een cafeïnebooster, kauwtabletten of een pre workout om je energieniveau een boost te geven voor je volgende trainingssessie.

Creatine

Denk je aan creatine, dan denk je waarschijnlijk al snel aan krachtsport. Maar wist je dat je dit witte goedje ook perfect kan gebruiken in combinatie met duursport? Zo kan creatine helpen je spieren sneller te laten herstellen na een intense training en kan het goed werken wanneer je een sprint op de planning hebt staan of wanneer je intensieve intervaltrainingen uitvoert. Het kan voordelen bieden voor momenten waarop een korte, krachtige inspanning nodig is, zoals bij het versnellen tijdens een wedstrijd of het aangaan van een steile helling tijdens het fietsen.

Kortom, met de juiste combinatie van supplementen kan jij jouw prestaties naar nieuwe hoogten brengen! Vind je het na het lezen van dit artikel alsnog lastig om te bepalen welke supplementen goed bij jou passen? Doe dan de keuzehulp op XXL Nutrition en ontdek welke producten het beste aansluiten bij jouw doelen en behoeften.

De sportarts of sportdiëtist kan je ook verder helpen in het verbeteren van je sportprestaties.

Zoek een sportarts of sportzorgprofessional


Zoek een sportzorgprofessional