• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Hardlopen in de kou

In de winter kun je gewoon blijven hardlopen. De bevroren slootjes om je heen, dauw op het gras of de ijsspegels aan de ramen. Het kan! Zorg wel dat je goed voorbereid bent. Lees daarom de 8 tips over hardlopen in de kou.

Tips voor hardlopen op een zonnige koude dag

  1. Op een zonnige winterdag lijkt het net of je niet zweet. Toch verbruikt je lichaam veel vocht. Drinken onderweg en na afloop is dus noodzakelijk.
  2. Zonnebrillen horen allang niet meer alleen bij de zomer. Diverse loopbrillen zijn juist voor deze weersomstandigheden uitstekend geschikt. Bij de betere merken kun je zelf de kleur van de glazen bepalen door ze te wisselen. 
  3. Loop eerst tegen de wind in. Als je dan moe bent en het gaat niet zo lekker meer, weet je dat je straks de wind in de rug hebt. En dat steuntje helpt toch. 
  4. Op een ijzig koude dag is het vaak toch heerlijk lopen. Mits je de meest kwetsbare lichaamsdelen goed beschermd. Je ogen achter een bril (eventueel met gewone transparante glazen), je gezicht achter een laagje vet en je vingers in loophandschoenen. Voor mannen is er ook nog de oude Elfstedentip: leg een maandverbandje voor in je broek. Op die manier wordt een ander koudgevoelig lichaamsdeel goed beschermd. 
  5. Trek na het lopen zo snel mogelijk warme kleren aan en houd vooral je hoofd warm, bijvoorbeeld met een hoofdband of bandana. 
  6. Loop je op de atletiekbaan dan kan dat prima. Pas wel op: de baan kan glad zijn.
  7. Grip is een must, maar ook de rest van de schoen moet goed zijn. In schoenen met een Gore-Tex bekleding blijven je voeten droog. 
  8. Is het glad, kies dan voor een rustige kleding. Laat je schema je niet in de vernieling helpen. Een ontspannen korte duurloop mag ook. Kortom: speel in op de omstandigheden. 

Klik voor een PDF van dit artikel.  

Atletiekunie

De Atletiekunie schept voorwaarden voor de beoefening van baanatletiek en loopsport. Door het grote scala aan mogelijkheden zijn atletiek en loopsport zeer veelzijdige sporten, die door jong en oud van recreatief tot hoog prestatief niveau beoefend kunnen worden. De Atletiekunie wil vanuit haar positie als natuurlijke autoriteit voor zowel de baanatletiek als de loopsport haar atleten en sporters optimaal ondersteunen en faciliteren. In de profilering van de atletiek en de loopsport wordt waar mogelijk zowel de samenhang als de wisselwerking tussen top- en breedtesport versterkt en benut. De loopsport is een laagdrempelige sport die zich bij uitstek leent om beginnende sporters op weg te helpen een meer actieve leefstijl aan te nemen. Vanuit haar positie als maatschappelijke organisatie neemt de Atletiekunie haar verantwoordelijkheid in de opvang en begeleiding van iedereen die door de loopsport verbetering van fitheid, gezondheid en sociaal welbevinden nastreeft. Het is onze ambitie om alle sporters en doelgroepen op inspirerende wijze te ondersteunen in het realiseren van hun persoonlijke ambities. Het is onze uitdaging om in die diversiteit op flexibele wijze tot maatwerk te komen.

Meer informatie via www.atletiekunie.nl

Zoek een sportzorgprofessional