• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Pijnstillers en sport

Het slikken van pijnstillers tijdens trainingen en wedstrijden. Is dat gevaarlijk? Het slikken van pijnstillers tijdens het sporten is niet verstandig. Door de pijn onderdrukking kunnen blessures namelijk alleen maar verergeren. Daarnaast kunnen ontstekingsremmers zoals Ibuprofen en Diclofenac gevaarlijke bijwerkingen geven zoals maag- en darmbloedingen. Ibuprofen kun je wel bij peesontstekingen gebruiken als je niet traint of geen wedstrijd speelt.

Veilig zelfstandig gebruik van pijnstillers is in het algemeen geen probleem bij ernstige pijn in de eerste 2 dagen na een acute blessure, zeker als je door de pijn zonder pijnstiller niet goed kunt slapen. Voorbeelden: een gekneusde teen of teennagel, een verzwikte  enkel,  een verrekte spier.

 

5 spelregels bij het zelfstandig gebruik van pijnstillers

  1. Gebruik de voorgeschreven hoeveelheid en neem niet vaker in dan is voorgeschreven
  2. Let altijd op de mogelijke bijwerkingen: vrijwel alle pijnstillers (uitgezonderd paracetamol) zijn beschadigend voor het maagslijmvlies, waardoor je bovenbuiksklachten kunt krijgen.
  3. Controleer het positieve effect van de pijnstiller.  Het positieve effect van pijnstillers is aanwezig als je minder pijn ervaart, of beter kunt slapen met de pijn, of beter kunt bewegen met de pijn. Als het positieve effect ontbreekt moet je overleggen met een (sport)zorgprofessional
  4. Bij langer bestaande pijnklachten  is het verstandig om te overleggen met een sportzorgprofessional. Pijn, die niet duidelijk afneemt in de eerste 2-3 dagen na het onstaan van een acute blessure is kan  veroorzaakt zijn door een meer ernstige blessure dan je zelf vooraf had ingeschat.
  5. Bij overbelasting of pijnklachten tijdens en na oefeningen, trainingen en wedstrijden is het gebruik van pijnstillers onverstandig als je dit niet eerst hebt overlegd met een (sport)zorgprofessional. In deze gevallen is er het gevaar dat (beginnende) blessures verergeren door te lang of te intensief te bewegen doordat de (zelf)beschermende werking van pijn teveel door de pijnstillers wordt onderdrukt.

Neem contact op met een sportarts

Zoek een sportzorgprofessional