• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Ik heb een beroerte (CVA) gehad en wil gaan sporten/bewegen

Wil je graag bewegen of sporten, maar vraag je je af of dit mogelijk is omdat je een CVA (herseninfarct of hersenbloeding) hebt gehad? Twijfel je welke activiteiten wel of niet geschikt voor je zijn? Heb je tips nodig of behoefte aan advies van de digitale sportarts? Hierna vind je informatie om op een veilige manier te gaan sporten en bewegen.

Sportief bewegen is ook voor mensen die een CVA hebben gehad een goed idee. Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op je gezondheid, het verbetert je conditie en helpt je om je sociale contacten te vergroten. Bovendien is de kans groot dat je door te bewegen je beter in je vel voelt zitten.

Starten met bewegen is niet altijd even makkelijk. Het is goed om je te realiseren dat verandering tijd en energie kost. Bedenk van tevoren wat je belangrijk en leuk vindt en hoeveel tijd, inspanning en mogelijk geld de beweegactiviteit je gaat kosten.

Sporten en bewegen na een beroerte (CVA)

Regelmatig bewegen met een matige intensiteit (je hoeft niet buiten adem te raken) verbetert je conditie. De kans op een (nieuwe) CVA kan hierdoor afnemen. Je zult merken dat je je beter voelt, minder snel vermoeid raakt, beter slaapt en steeds meer plezier beleeft aan je bewegingsactiviteiten. Bovendien helpt lichaamsbeweging bij het voorkomen of terugdringen van overgewicht en het werkt ontspannend en stress verminderend.

Welke bewegingsactiviteiten kan ik doen?
Als je onlangs een CVA hebt gehad, heb je mogelijk deelgenomen aan een revalidatieprogramma. Je hebt daarbij kunnen werken aan je gezondheid. Het is belangrijk dat je dit revalidatieniveau vasthoudt of zelfs verbetert door na de revalidatie de activiteiten thuis voort te zetten. Je kunt ook deelnemen aan sportieve bewegingsactiviteiten bij je in de buurt. Het Sportloket van het revalidatiecentrum heeft je waarschijnlijk al een sport- en beweegadvies gegeven.

Onder de verzamelnaam CVA-bewegingsgroepen worden bewegingsactiviteiten voor mensen met niet- aangeboren hersenletsel in groepsverband georganiseerd (zie www.30minutenbewegen.nl). Waarschijnlijk ook bij jou in de buurt. De activiteiten worden begeleid door deskundigen die op de hoogte zijn van specifieke CVA-problematiek. Na de warming-up komen bewegingen aan bod die gericht zijn op balans, evenwicht, conditie, lichaamsbeheersing, vermogen tot dagelijkse activiteiten, spierversterking en het omgaan met de beperking in fysieke en psychische zin. Om deel te nemen aan een CVA-bewegingsgroep is het belangrijk dat je zelfstandig kunt zitten. Veel oefeningen kunnen (ook) vanuit de (rol)stoel worden uitgevoerd.

Samen bewegen
Samen met anderen bewegen beïnvloedt niet alleen de lichamelijke gezondheid, bewegen in groepsverband brengt ook veel gezelligheid met zich mee en levert nieuwe vrienden en kennissen op. Ook zorgt bewegen met lotgenoten voor veel herkenning. Je kunt tips uitwisselen en nieuwe ideeën opdoen.

Tips voor sporten en bewegen na een beroerte (CVA)

Als je let op de ‘spelregels’, dan kun je na een CVA prima sportief bewegen. Een aantal tips om in beweging te komen en te blijven:

  • Kies activiteiten die je leuk vindt en die bij je passen;
  • Beweeg samen met anderen die ongeveer net zo fit zijn als jij: gezellig en motiverend;
  • Probeer pijn, valpartijen en ongewenste spierspanningen te vermijden;
  • Beweeg mee met het televisieprogramma Nederland in Beweging bij omroep Max;
  • Bouw duur, intensiteit en frequentie geleidelijk op
  • Een half uur per dag actief bewegen is een gezond streven;
  • Probeer op meer dagen in de week actief te zijn. Bijvoorbeeld door de ene dag te fietsen, de volgende dag een sportactiviteit te doen en dan weer eens een mooie natuurwandeling. Af en toe een rustdag inlassen is niet verkeerd.

Wat kan de sportarts voor je betekenen als je een beroerte (CVA) hebt gehad?

Als je een CVA hebt gehad, ben je misschien niet meer in staat om alle bewegingen goed uit te voeren. Daarom is het belangrijk dat je samen met je behandelend arts, fysiotherapeut of begeleider op zoek gaat naar de mogelijkheden die je nog wel hebt om te bewegen. De arts kan je precies vertellen wat je wel en niet kunt doen. Als je medicijnen gebruikt, kan de arts je ook de effecten daarvan op inspanning uitleggen. Sommige medicijnen verlagen namelijk je hartslag en dat heeft gevolgen voor de resultaten. Als je aan een beweeggroep wilt deelnemen, is het belangrijk dat je de sportleider vertelt wat de arts je heeft geadviseerd. Zo weet hij precies waar bij jou op gelet moet worden. Als je tijdens activiteiten last krijgt van duizeligheid, hartkloppingen, abnormale vermoeidheid of als je je niet lekker voelt, rust dan uit en raadpleeg altijd een arts.

 

Meer informatie over sporten/bewegen met een beroerte (CVA)

Zoek een sportzorgprofessional