• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Bultjes en puistjes

Een veelvoorkomend probleem waar over het algemeen weinig over wordt gesproken, is het probleem van folliculitis (haarwortel-ontsteking). Veel sporters hebben last van rode bultjes en puisten en soms van harde steenpuisten in het gebied van de billen en de liezen. Erg vervelend.

De rode bultjes en puisten ontstaan door ontstekingen van de haarzakjes in de huid. Dit heet folliculitis of haarwortel-ontsteking. De ontsteking treedt vooral op op plaatsen van het lichaam waar zich haren bevinden, inclusief het hoofd. Dit probleem komt veel voor, zowel bij mannen als vrouwen en op alle leeftijden.

Een folliculitis wordt uitgelokt door irritatie van de huid bijv. na het scheren of door dragen van strakke kleding, bijvoorbeeld bij wielrenners. Een folliculitis kan ook ontstaan door (overmatig) gebruik van vette zalven of oliën die de poriën afsluiten waardoor een verstopping optreedt van het haarzakje en/of talgklier. Verder kunnen sommige medicijnen ook folliculitis als bijwerking geven.

De ontstekingen worden veroorzaakt door:

  1. Bacteriën. Meestal zijn stafylokokken hiervoor verantwoordelijk. Dit zijn bacteriën die bij iedereen op de huid leven.
  2. Gisten.

Folliculitis is niet besmettelijk voor andere personen!

Men ziet meestal meerdere, kleine rode bultjes of puistjes die verspreid zijn volgens het patroon van de ligging van de haren. De bultjes of puistjes kunnen veel jeuk geven.

Een folliculitis gaat vaak vanzelf over. Indien de folliculitis vaak terugkomt en chronisch wordt, kunnen de volgende behandelingen door uw huisarts worden voorgeschreven:

  • Indien een bacterie de infectie heeft veroorzaakt, kunt u de huid behandelen door deze dagelijks te wassen met een desinfecterende zeep (jodium of chloorhexidine).
  • Indien gisten betrokken zijn, wordt door uw arts meestal Nizoral crème of Nizoral shampoo of Selsun shampoo voorgeschreven. Hiermee worden eventuele afwijkingen op de hoofdhuid ook behandeld.
  • Puistjes nooit uitknijpen! U verhoogt daarmee de risico op zelfbesmetting en verergering van de ontstekingsreactie.
  • Geen strakke kleding dragen of irriterende huidverzorgende middelen gebruiken daar deze de huid kunnen irriteren.
  • Geen vette zalven of oliën gebruiken.
  • Goede algemene hygiëne houden.

Folliculitis gaat meestal vanzelf over. Sommige mensen kunnen echter steeds opnieuw een folliculitis ontwikkelen. Het is dan verstandig deze huidafwijking door uw huisarts te laten behandelen.

Meer informatie op: 

Zoek een sportzorgprofessional