• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Ik heb een (chronische) huidaandoening en sport / beweeg al

Wat betekent het voor je als je te horen krijgt dat je een chronische huidaandoening hebt? Kan er veilig worden doorgesport, moet het trainingsschema worden aangepast, zijn er aanvullende oefeningen of voorzorgsmaatregelen etc.

  • Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt steeds vaker dat sport en/of bewegen een positieve bijdrage leveren aan het ziekteproces, de levensduur en de kwaliteit van leven. 
  • Ook is gebleken dat sporten de ontsteking van de huid kan verminderen door complexe processen. Hierdoor zouden bepaalde huidaandoening die ontstaan door een ontsteking van de huid verbeteren. Dit geldt bijvoorbeeld voor dermatitis en psoriasis.
  • Over psoriasis is bekend dat het de kans op hart- en vaatziekten verhoogd, sporten verlaagd deze kans juist weer.

Stress heeft een negatieve invloed op de meeste huidaandoeningen. Ook hierom is sporten zeer goed en aan te raden. 

Met de juiste voorzorgsmaatregelen kun je veilig blijven sporten:

  • Kies de juiste kleding. Kleding die het zweet goed kan opnemen en goed ademt. Daardoor heb je minder jeuk na het zweten. Nylon is bijvoorbeeld niet geschikt; katoen daarentegen weer wel.
  • Let op dat de kleding niet knelt, hierdoor kunnen beschadigingen aan de huid ontstaan.
  • De huid verdient na het sporten extra aandacht. Neem een niet te warme douche en smeer je daarna goed in. Jouw dermatoloog kan je meer vertellen over de voor jouw geschikte huidverzorging. 

Sporten in groepsverband
Wanneer je in een groep sport, vertel jouw medesporters dan van jouw aandoening. Dit voorkomt vreemde blikken en vooroordelen. Belangrijk is dat je verteld of de aandoening besmettelijk is of niet, dit zal veel begrip creëren.

  • Chloor in water droogt de huid uit en kan de aandoening verslechteren. Je kunt de huid van te voren goed insmeren met een vette zalf. Probeer zelf uit wat voor jouw draaglijk is. 
  • Heftige reactie op licht. Dit verschilt per huidziekte. Bij overgevoeligheid voor zon kan een sunblocker uitkomst bieden Bepaalde huidziekten zoals eczeem of psoriasis profiteren juist van zonlicht.

Ook mensen met een chronische huidaandoening kunnen bij de sportarts terecht. Dat de sportarts er alleen is voor topsporters is een misvatting! Iedereen kan profiteren van de sportspecifieke kennis van de sportarts.

Iedere persoon met een chronische huidaandoening is weer anders en er zijn verschillende chronische huidaandoeningen. De sportarts kan je adviseren door een gericht programma op te stellen op basis van een sportmedisch onderzoek. Hierdoor kun je op je eigen niveau (blijven) sporten/bewegen en het beste uit jezelf halen! Daarnaast kan de sportarts je ook adviseren welke sport het beste bij jou past.

Lees meer over het werk van de sportarts 

Vind een sportarts bij jou in de buurt 

Aan de digitale sportarts kun je een vraag over stellen over sporten / bewegen in relatie tot jouw chronische aandoening.

Klik om je vraag te stellen aan de digitale sportarts.

Zoek een sportzorgprofessional