• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Ik heb COPD en sport / beweeg al

Wat betekent het voor je als je te horen krijgt dat je COPD hebt? Kan er veilig worden doorgesport, moet het trainingsschema worden aangepast, zijn er aanvullende oefeningen of voorzorgsmaatregelen etc.

  • Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt steeds vaker dat sport en/of bewegen een positieve bijdrage leveren aan het ziekteproces, de levensduur en de kwaliteit van leven. 
  • Ademhalingsklachten hoeven geen belemmering te zijn om te bewegen. Uit onderzoek is ook gebleken dat mensen die regelmatig actief zijn, de ademhalingsklachten kunnen verminderen. Bewegen bevordert de opname van zuurstof in de cellen, versterkt de ademhalingsspieren, zorgt voor een toename van de longinhoud en verbetert het uithoudingsvermogen waardoor klachten als benauwdheid en hoesten zullen verminderen.

Met de juiste voorzorgsmaatregelen kun je veilig blijven sporten. Vooral in het begin zul je het gevoel hebben te weinig zuurstof te hebben. Rustig  beginnen en opbouwen is erg verstandig.  Laat je lichaam wennen aan de extra beweging die je doet. Oefeningen die de rompspieren en de armspieren trainen zijn een goede aanvulling omdat dit helpt de ademhalingspieren te versterken.

Vooral sporten die het uithoudingsvermogen verbeteren zijn goed, denk hierbij aan joggen, fietsen, zwemmen. Voor mensen met ernstige COPD voor wie intensief bewegen niet mogelijk is, zijn er vele andere activiteiten mogelijk, denk hierbij aan zittende oefeningen, tai chi en lenigheidoefeningen. 

Vertel jouw sportbegeleider of sportgenoten van jouw astma zodat zij op de hoogte zijn, mocht er iets gebeuren.

-

Ook mensen met COPD kunnen bij de sportarts terecht. Dat de sportarts er alleen is voor topsporters is een misvatting! Iedereen kan profiteren van de sportspecifieke kennis van de sportarts.

Iedere persoon met COPD is weer anders. De sportarts kan je adviseren door een gericht programma op te stellen op basis van een sportmedisch onderzoek. Hierdoor kun je op je eigen niveau (blijven) sporten/bewegen en het beste uit jezelf halen! Daarnaast kan de sportarts je ook adviseren welke sport het beste bij jou past.

Lees meer over het werk van de sportarts 

Vind een sportarts bij jou in de buurt

Zoek een sportzorgprofessional