• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Depressie

Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de gezondheid en is nog leuk ook. Dit geldt voor jong en oud, chronisch ziek of niet. Meer bewegen is juist voor mensen die lijden aan een vorm van depressie een goed idee. Je zult zien dat jij je een stuk prettiger voelt als je regelmatig in beweging komt en blijft.

Bewegen en gezondheid

Regelmatig bewegen met een matige intensiteit leidt al tot belangrijke verbetering van je uithoudingsvermogen, spierkracht, lichaamssamenstelling en algehele welbevinden. Bovendien neemt de kans op ziektes af door regelmatig te bewegen. Vooral als je samen met anderen beweegt, zul jij je prettiger voelen. Want bewegen is niet alleen goed voor je lijf, het is nog gezellig ook.

Depressie en bewegen

Regelmatig bewegen is, naast behandeling met medicijnen of gesprekken, voor mensen die een depressie hebben, zeer aan te raden. Het verbetert je lichamelijke conditie, geeft energie en bevordert daarmee je genezing. Door meer te bewegen slaap je bovendien veel beter.

Beweegadvies

Voor mensen met een depressie zijn sporten aan te bevelen, waarbij je gedurende een langere tijd in beweging bent, zoals wandelen, fietsen en joggen.

Ook sporten in groepsverband is een mooi alternatief, omdat het groepsverband stimuleert om regelmatig in beweging te blijven en ‘onder de mensen te komen’. Sport- en bewegingsactiviteiten zijn ook aan te bevelen, omdat daardoor je spieren zich ontspannen. Bij stressklachten en sterke spierspanning zijn ook ontspannende activiteiten als tai-chi en yoga aan te raden.

Samen bewegen bij depressie

Bewegen in groepsverband is leuk en motiverend. Het stimuleert niet alleen je lichaam maar ook de sociale contacten. Mensen met een depressie hebben soms minder zin in (bewegings)activiteiten. Verwacht dan ook niet meteen dat je het 'leuk' vindt. Beschouw bewegen als werken aan je gezondheid. Wanneer je het uiteindelijk plezierig gaat vinden, betekent dit dat je op de goede weg bent.

4 tips om te bewegen bij depressie

Hier volgen 4 tips om op verantwoorde wijze in beweging te komen en te blijven:

  1. Kies een activiteit die je leuk vindt en die bij je past;
  2. Minimaal een half uur per dag sportief bewegen is een gezond streven;
  3. Samen bewegen bevordert sociaal contact;
  4. Bouw duur, intensiteit en frequentie van de activiteiten langzaam op;

Je voelt je prettiger als je regelmatig in beweging komt! Echt!

Meer informatie over sporten en bewegen met een depressie

Zoek een sportzorgprofessional