• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Ik heb epilepsie en sport / beweeg al

Wat betekent het voor je als je te horen krijgt dat je epilepsie hebt? Kan ik veilig blijven sporten, moet het trainingsschema worden aangepast, zijn er aanvullende oefeningen of voorzorgsmaatregelen etc.

  • Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt steeds vaker dat sport en/of bewegen een positieve bijdrage leveren aan het ziekteproces, de levensduur en de kwaliteit van leven. 
  • Ook is gebleken dat lichamelijke activiteit geen verhoogde kans geeft op een epileptische aanval. Het tegendeel is eerder waar, door de verhoogde concentratie die een activiteit vereist, zou de kans op een aanval verminderen.
  • Sporten werkt veelal ontspannend, mensen bij wie aanvallen opgeroepen worden door spanning zouden door het beoefenen van een sport minder aanvallen kunnen krijgen.

Naast bovengenoemde positieve effecten neemt de kans op andere aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, overgewicht en osteoporose door bewegen af. Het vermindert de kans op botbreuken bij een epileptische aanval.


Met de juiste voorzorgsmaatregelen zijn heel veel sporten goed mogelijk voor mensen met epilepsie. Sporten die het uithoudingsvermogen verbeteren en die de botten versterken zijn zeer geschikt voor mensen met epilepsie, denk hierbij aan sporten waarbij het eigen gewicht gedragen wordt zoals met wandelen, joggen, tennis of dansen. Sporten waarbij de benen het gewicht niet dragen zijn zwemmen of fietsen, deze sporten zijn geschikt om de conditie te trainen maar laat je, in verband met de risico’s op valongelukken of verdrinken, goed adviseren door een (sport)arts.

Laat je niet remmen door epilepsie, zelfs sporten als zwemmen of klimmen zijn met epilepsie mogelijk, mits de soort en frequentie van de epilepsie en de juiste voorzieningen het toelaten. Er is meer mogelijk dan je op voorhand misschien zou denken. Je kunt zelf al een aardige risico-inschatting maken, let hierbij op het soort aanvallen dat je hebt en de tijd waarin deze aanvallen plaats vinden.

Sporten in groepsverband
Sporten in groepsverband kan verstandig zijn, deze sporten zijn vaak goed gesuperviseerd en mocht er iets gebeuren dan kan er tijdig worden ingegrepen.

Vertel sportgenoten en sportbegeleiders over jouw epilepsie zodat zij niet schrikken wanneer je een aanval krijgt en weten wat te doen.

 

  • Uitdroging kan een epileptische aanval uitlokken. Zorg dat je voor en tijdens het sporten genoeg drinkt.
  • Een afwijkende temperatuur kan ook een epileptische aanval uitlokken. Let goed op warmteregulatie, draag goede kleding waarin je het niet te koud maar ook niet te warm hebt
  • De meeste aanvallen treden op na afloop van een activiteit, zorg dus dat je niet abrupt stopt maar langzaam afbouwt, doe een zogenoemde cooling down. Wanneer je stopt, ga dan op een veilige plek zitten, dus niet aan de waterkant of hoog op een randje.

Ook mensen met epilepsie kunnen bij de sportarts terecht. Dat de sportarts er alleen is voor topsporters is een misvatting! Iedereen kan profiteren van de sportspecifieke kennis van de sportarts.

Iedere persoon met epilepsie is weer anders en er zijn verschillende vormen van epilepsie. De sportarts kan je adviseren door een gericht programma op te stellen op basis van een sportmedisch onderzoek. Hierdoor kun je op je eigen niveau (blijven) sporten/bewegen en het beste uit jezelf halen! Daarnaast kan de sportarts je ook adviseren welke sport het beste bij jou past.

Lees meer over het werk van de sportarts 

Vind een sportarts bij jou in de buurt

Zoek een sportzorgprofessional