• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Ik heb etalagebenen (claudicatio intermittens) en sport / beweeg al

Wat betekent het voor je als je te horen krijgt dat je etalagebenen hebt? Kan er veilig worden doorgesport, moet het trainingsschema worden aangepast, zijn er aanvullende oefeningen of voorzorgsmaatregelen etc.

  • Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt steeds vaker dat sport en/of bewegen een positieve bijdrage leveren aan het ziekteproces, de levensduur en de kwaliteit van leven. 
  • Regelmatig bewegen is voor mensen met etalagebenen zeer voordelig. Uit onderzoek blijkt dat mensen die elke dag looptraining doen, verder en langer kunnen lopen, waarbij de loopafstand soms met wel 90% verbeterde.
  • De pijn is vaak een reden om niet meer te sporten en/of bewegen maar realiseer je dat bewegen in het begin vaak lastig is en dat het uiteindelijk zijn vruchten zal afwerpen en je minder pijn zult hebben. Niet sporten / bewegen is uiteindelijk erger dan de tijdelijke pijn tijdens het sporten.

Stop direct bij klachten aan het hart of klachten van kortademigheid en raadpleeg een arts.

Afhankelijk van de fase waarin de ziekte zich bevindt, kun je de ene sport wel en de andere niet. Het is aan jou om te kijken waar jouw grenzen liggen.

Het is in ieder geval belangrijk om te beginnen met looptraining. Deze training is er op gericht je grenzen te kennen maar ook om daar voorzichtig stap voor stap over heen te gaan, zodat jouw loopafstand verbeterd.

Sporten in groepsverband
Als je in een groep sport, vertel jouw begeleider of medesporters van je aandoening. Dit voorkomt misverstanden bijvoorbeeld als je een korte pauze moet nemen.

  • Mensen met etalagebenen hebben een verhoogd risico op hart en vaatziekten. De vet- en kalkophopingen zijn namelijk niet alleen in de benen te vinden maar kunnen zich ook in de rest van het lichaam bevinden. Het is daarom belangrijk te blijven bewegen / sporten.
  • Wanneer het koud is buiten, kleed je dan warm aan. Door de koude vernauwen de vaten waardoor je meer klachten kunt krijgen. Ga dus niet in een korte broek naar buiten maar trek een trainings/ joggingbroek aan.

Ook mensen met etalagebenen kunnen bij de sportarts terecht. Dat de sportarts er alleen is voor topsporters is een misvatting! Iedereen kan profiteren van de sportspecifieke kennis van de sportarts.

Iedere persoon met etalagebenen is weer anders. De sportarts kan je adviseren door een gericht programma op te stellen op basis van een sportmedisch onderzoek. Hierdoor kun je op je eigen niveau (blijven) sporten/bewegen en het beste uit jezelf halen! Daarnaast kan de sportarts je ook adviseren welke sport het beste bij jou past.

Lees meer over het werk van de sportarts 

Vind een sportarts bij jou in de buurt

Aan de digitale sportarts kun je een vraag over stellen over sporten / bewegen in relatie tot jouw chronische aandoening.

Klik om je vraag te stellen aan de digitale sportarts.

Zoek een sportzorgprofessional