• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Hypermobiliteit bij kinderen

Je ziet ze wel eens, die super lenige kinderen die zonder problemen een spagaat maken. Die kinderen hebben gewrichten met een grotere beweeglijkheid dan een gemiddeld kind. Als een kind in meerdere gewrichten een verhoogde beweeglijkheid heeft dan spreken we van hypermobiliteit. Op zich is dat helemaal niet erg. Het wordt een probleem als kinderen klachten krijgen.

Wanneer sprake van hypermobiliteit bij kinderen?

Kinderen zijn over het algemeen vrij flexibel, maar als ze hun knieën of ellebogen ver kunnen overstrekken, met gestrekte benen hun handen plat op de grond kunnen leggen, hun duim tegen hun pols aan kunnen leggen of vingers meer dan negentig graden kunnen doorstrekken, dan is er mogelijk sprake van hypermobiliteit.

Oorzaak hypermobiliteit

Bij hypermobiliteit is het bindweefsel slapper doordat bepaalde eiwitten niet of onvoldoende aanwezig zijn. Er zijn allerlei variaties in beweeglijkheid van de verschillende gewrichten. In sommige gevallen kan er sprake zijn van een bindweefselziekte waardoor de gewrichten soepeler zijn dan normaal. Vaak komen deze aandoeningen in de familie voor. 

Ongeveer 1 op de 10 kinderen heeft gewrichten die beweeglijker zijn dan gemiddeld, maar dit hoeft lang niet altijd tot klachten te leiden. Zowel jongens als meisjes kunnen, in meer of mindere mate, last krijgen van hypermobiliteit.

Wanneer arts raadplegen bij hypermobiliteit van je kind

Als ouder moet je alert zijn op klachten. Bijvoorbeeld op pijn. De spieren van hypermobiele kinderen moeten extra hard werken om de gewrichten op hun plaats te houden. Dat kan pijn aan de spieren of pezen geven. Of de voeten zakken door waardoor de enkels naar binnen knikken, dat kan ook pijnlijk zijn. Dan is het goed om naar de huisarts te gaan. Vermoeidheid kan ook een symptoom zijn. De spieren van kinderen met hypermobiliteit werken harden en dat kost veel energie. Ook als hypermobiliteit in de familie voorkomt, moet je je kind extra in de gaten houden.

Op welke leeftijd is de aandoening vast te stellen?

Omdat jonge kinderen sowieso erg flexibel zijn is het moeilijk te beoordelen of er sprake is van hypermobiliteit. Als kinderen wat ouder zijn, begint het wat meer op te vallen. Bij kinderen die in de groei komen, zie je de klachten vaak naar voren komen. Pijn wordt dan vaak aangezien als groeipijn, maar kan een andere oorzaak hebben. Rug, enkels, knieën, schouders en heupen zijn veelvoorkomende gewrichten waar pijn ontstaat.

Is het erg om hypermobiel te zijn?

Erg niet. Soms is het lastig. Bijvoorbeeld als je schouder snel uit de kom schiet. Als je pijn hebt is het natuurlijk heel vervelend. Maar soms is het een voordeel: bijvoorbeeld als turnen je hobby is!

Hoe kun je het beste met hypermobiliteit omgaan?

Door gedoseerd te sporten en binnen de pijngrens geleidelijk de belasting op te bouwen. Daarnaast kan het verstandig zijn om, eventueel met een fysiotherapeut, gericht bepaalde spiergroepen te trainen om ze sterker te maken.

Wat je niet moet doen is sporten achterwege laten omdat het pijn doet. Dan worden de spieren alleen maar slapper en krijg je nog eerder klachten, nog eerder pijn, enzovoort. Met gerichte oefeningen zal iemand minder klachten hebben van zijn hypermobiliteit.

 

Sportarts Jessica Gal

Jessica Gal is eigenaar van en sportarts bij SMA Jessica Gal Sportartsen. Bij SMA Jessica Gal Sportartsen kun je onder andere terecht voor blessureconsulten en sportmedische onderzoeken.

De sportmedische zorg bij Jessica Gal Sportartsen voldoet aan het SCAS-keurmerk. Daarnaast zijn zij lid van de FSMI. Dat wil zeggen dat de zorgverzekeraars (een deel van) de kosten vergoeden vanuit de aanvullende verzekering. Hoeveel precies is afhankelijk van je polisvoorwaarden.

Zoek een sportzorgprofessional