• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Kortademigheid

Kort van adem ofwel kortademigheid; veel mensen hebben daar last van. In het late voorjaar geeft hooikoorts veel klachten van benauwdheid en daarbij ook kortademigheid. Maar er zijn veel meer oorzaken van kortademigheid. Vaak geven de klachten die zich voordoen al een bepaalde richting aan waar je aan kunt denken. 

Oorzaak opeens kortademig

Kortademigheid kan zeer plotseling ontstaan. Heb je nergens last van en ga je bijvoorbeeld op visite bij vrienden die een huisdier hebben, dan kun je plots al kortademig worden. Jij reageert allergisch op de hond of kat die je vrienden hebben. De allergische reactie is meestal in de vorm van niezen en tranende ogen. Maar het komt ook voor dat je juist veel heftiger reageert op een allergische prikkel.

Oorzaak kortademigheid door val van fiets

Ben je flink aan het trainen met je fiets, val je op je borstkast en daarna heb je moeite met ademen dan bestaat de kans dat je een pneumothorax hebt opgelopen.

Dit is een gaatje in het longvlies waardoor de longen (linker of rechter long) niet ontplooid blijven en in elkaar kunnen vallen. De longen blijven, doordat er een negatieve druk is in de borstholte, ontvouwen, maar zo gauw er lucht van buiten komt schrompelen ze in elkaar. Zodra je dit merkt, bel direct de spoedeisende hulp. 

Kortademig tijdens intensieve training

Het komt regelmatig bij sporters voor, veelal wielrenners, die tijdens de training of wedstrijd naar hun gevoel kortademig worden. Ze kunnen het hoge tempo niet bijbenen omdat ze ‘adem’ te kort komen. Dit kan in het begin van een wedstrijd zijn, dat zie je vaak bij sporters met inspanningsastma, maar ook later in de course als ze het tempo niet kunnen volgen, terwijl zij dat voorheen wel altijd konden.

Oorzaak boven tafel kortademig tijdens sporten

Het is een uitdaging om de oorzaak van kortademigheid tijdens de training boven tafel te krijgen. De kortademigheid hoeft niet per se te zijn ontstaan in de longen, ook hart- en bloedafwijkingen kunnen kortademigheid geven.

Hartfalen kan bijdragen kortademigheid

Als het hart een slechtere pompfunctie krijgt door bijvoorbeeld een hartinfarct of langdurig hoge bloeddruk, kan het bloed niet meer goed door de longen worden gepompt. Daardoor kan het bloed niet goed in contact komen met de zuurstof in de longen. Je gaat hierdoor sneller ademen omdat je een gevoel hebt dat je te weinig lucht hebt. Dit fenomeen, dat vooral op oudere leeftijd voorkomt, heet hartfalen.

Tekort rode bloedlichaampjes kan bijdragen kortademigheid

Afwijkingen in het bloed, waarbij je vooral moet denken aan een te kort aan rode bloedlichaampjes, kunnen ook van invloed zijn op het kortademigheidsgevoel. Bij sporters komt het geregeld voor dat door de intensieve sportbeoefening de ijzervoorraad slinkt en er niet voldoende rode bloedlichaampjes worden aangemaakt.

Diverse testen vaststellen oorzaak kortademigheid

Met diverse testen, zoals een bloedonderzoek, een longfunctieonderzoek of een inspanningstest kunnen mogelijke oorzaken van de kortademigheid worden vastgesteld. Indien de diverse onderzoeken geen afwijkingen laten zien, is het zeer wel mogelijk dat een verkeerde ademhaling de klachten veroorzaakt.

Voorwaarde goede sportprestaties: ademhaling

Om de verkeerde ademhaling aan te pakken kan de logopediste ademhalingsoefeningen geven. Zonder daar van bewust te zijn ademen veel mensen verkeerd, vooral in stressvolle situaties. Een goede ademhaling kan voor ontspanning in het lichaam zorgen en is een voorwaarde voor goede sportprestaties.

Valentijn Rutgers

Sportarts, Sportgeneeskunde Drenthe

 

Zoek een sportzorgprofessional