• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Ik heb (chronische) nierinsufficiëntie en sport / beweeg al

Wat betekent het voor je als je te horen krijgt dat je een chronische nierinsufficiëntie hebt? Kan er veilig worden doorgesport, moet het trainingsschema worden aangepast, zijn er aanvullende oefeningen of voorzorgsmaatregelen etc. 

  • Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt steeds vaker dat sport en/of bewegen een positieve bijdrage leveren aan het ziekteproces, de levensduur en de kwaliteit van leven. 
  • Ook blijkt uit diverse onderzoeken dat bewegen voor mensen met een chronische nierinsufficiëntie heel goed is. Het heeft een positief effect op de bloeddruk, de conditie van de organen en bloedvaten en de lichamelijke fitheid. 

Je kunt veilig blijven sporten. Er zijn geen nadelige effecten gevonden als je sport met een chronische nierinsufficiëntie, maar stop direct bij klachten aan het hart, pijn op de borst, klachten van kortademigheid of duizeligheid en raadpleeg een arts.
En ga niet sporten als je je niet lekker voelt of koorts hebt, wacht dan liever tot dit gezakt is.

Alles sporten zijn geschikt, denk aan joggen, roeien, fietsen maar ook teamsporten zoals voetbal of basketbal. Wanneer je te vaak naar het ziekenhuis moet om bijvoorbeeld te dialyseren is een teamsport misschien minder geschikt, maar je kunt hierover mogelijk afspraken maken binnen jouw team. Als je een shunt hebt waarover je dialyseert zijn sporten waarbij klappen moeten worden opgevangen, zoals judo, volleybal en rugby, wat minder geschikt.

Een nierziekte kost heel erg veel energie, er zullen dan ook dagen zijn waarop je geen zin heeft om te gaan sporten. Zorg er dan wel voor dat je blijft bewegen door bijvoorbeeld een rondje te wandelen.

Vertel jouw begeleider of sportgenoten altijd van je ziekte zodat zij op de hoogte zijn, dit voorkomt vervelende situaties als je bijvoorbeeld even wilt rusten.

  • Bij een dialyse katheter moet je oppassen met sporten in het water zoals aquajoggen of zwemmen. Deze moet dan goed zijn dichtgeplakt met een pleister of een katheterzakje, vraag jouw dialyse verpleegkundige of arts naar de mogelijkheden.
  • Te snel beginnen met sporten na een transplantatie. Ook als je getransplanteerd bent is het belangrijk om langzaam te beginnen met bewegen. Door de medicijnen die je moet slikken is jouw weerstand verlaagt, overdrijf het sporten daarom niet. Omdat de donornier minder diep in het lichaam ligt dan een normale nier kun je contactsporten beter vermijden. 

Ook mensen met een chronische nierinsufficiënte kunnen bij de sportarts terecht. Dat de sportarts er alleen is voor topsporters is een misvatting! Iedereen kan profiteren van de sportspecifieke kennis van de sportarts.

Iedere persoon met een chronische nierinsufficiënte is weer anders. De sportarts kan je adviseren door een gericht programma op te stellen op basis van een sportmedisch onderzoek. Hierdoor kun je op je eigen niveau (blijven) sporten/bewegen en het beste uit jezelf halen! Daarnaast kan de sportarts je ook adviseren welke sport het beste bij jou past.

Lees meer over het werk van de sportarts 

Vind een sportarts bij jou in de buurt 

Aan de digitale sportarts kun je een vraag stellen over sporten / bewegen in relatie tot jouw chronische aandoening.

Klik om je vraag te stellen aan de digitale sportarts.

Zoek een sportzorgprofessional