• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Ik heb Parkinson en sport / beweeg al

Wat betekent het voor je als je te horen krijgt dat je Parkinson hebt? Kan er veilig worden doorgesport, moet het trainingsschema worden aangepast, zijn er aanvullende oefeningen of voorzorgsmaatregelen etc.

  • Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt steeds vaker dat sport en/of bewegen een positieve bijdrage leveren aan het ziekteproces, de levensduur en de kwaliteit van leven. 
  • Ook blijkt uit onderzoek dat sporten een positief effect heeft op de ziekte van Parkinson. Sporten zou de symptomen van Parkinson kunnen verbeteren maar heeft ook invloed op de loopafstand, de cognitieve functies (het opnemen en verwerken van informatie) en daarmee de kwaliteit van leven.
  • Van aquafitness is uit onderzoek bekend dat het positieve effecten heeft op de ziekte.

Met de juiste voorzorgsmaatregelen kun je veilig blijven sporten.
Loop jezelf niet voorbij, probeer aan te voelen wat jouw lichaam aan kan. Te veel inspanning kan resulteren in vermoeidheid, wat mogelijk het plezier in het sporten wegneemt.

Warming-up is altijd belangrijk maar zeker ook voor mensen met Parkinson. Omdat de bewegingen niet meer automatisch gaan is het belangrijk om goed op te warmen zodat jij en jouw lijf zich bewust worden van de bewegingen die gemaakt moeten worden.

Probeer zoveel mogelijk dagen van de week te sporten; 3 dagen 1 uur bewegen is minder effectief dan 5 dagen lang een half uur.

Vertel jouw sportbegeleider of medesporters altijd van jouw ziekte. Zo is iedereen op de hoogte en kan er goed worden ingegrepen mocht er onverhoopt wat gebeuren

Sporten in groepsverband
Op de website van de Parkinson vereniging vind je een lijst met plaatsen die sporten voor mensen met Parkinson aanbieden.

---

Ook mensen met Parkinson kunnen bij de sportarts terecht. Dat de sportarts er alleen is voor topsporters is een misvatting! Iedereen kan profiteren van de sportspecifieke kennis van de sportarts.

Iedere persoon met Parkinson is weer anders. De sportarts kan je adviseren door een gericht programma op te stellen op basis van een sportmedisch onderzoek. Hierdoor kun je op je eigen niveau (blijven) sporten/bewegen en het beste uit jezelf halen! Daarnaast kan de sportarts je ook adviseren welke sport het beste bij jou past.

Lees meer over het werk van de sportarts 

Vind een sportarts bij jou in de buurt 

Zoek een sportzorgprofessional