• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Stoma

Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de gezondheid en is nog leuk ook. Dat geldt voor jong of oud, sportief of minder sportief aangelegd, zonder of met een stoma; het geldt voor iedereen.

Positieve effecten
Het weer oppakken van bewegingsactiviteiten na de operatie kan meehelpen de stoma sneller te accepteren. Wanneer u op oude voet kunt doorgaan of start met sportieve activiteiten geeft dat weer opnieuw vertrouwen in het eigen lijf. Door te gaan bewegen en sporten wordt uw conditie in de zin van uithoudingsvermogen, kracht, snelheid, coördinatie en lenigheid beter.

Zijn er ook nadelige effecten van sport?
Er zijn weinig redenen om sportief bewegen voor mensen met een stoma af te raden. Natuurlijk moet men eerst voldoende hersteld zijn van de operatie, voordat men weer intensiever actief kan worden. Maar al snel kunnen bewegingsactiviteiten opgepikt worden.

Is alles dan weer mogelijk? In principe is zeer veel mogelijk. Wel is het voor mensen met een stoma aan te raden om in bepaalde gevallen alerter te zijn en dienen er preventieve maatregelen genomen te worden. Zo zullen personen met een ileostoma alerter moeten zijn op hun vocht- en zoutinname. Andere tips zijn te lezen in de folder

U kunt dichtbij huis in beweging komen. Wandelen, fietsen en tuinieren zijn daar goede voorbeelden van. Te oud om aan de slag te gaan bent u in elk geval nooit. Het is de kunst om bewegen in uw dagelijkse bezigheden op te nemen. De Nederlandse Norm Gezond Bewegen van minimaal een half uur per dag matig intensief te bewegen is ook voor u een gezond streven.

Kies voor een activiteit of sport die u leuk vindt en die bij u past.

  • Beweeg of sport bij voorkeur samen met anderen.
  • Bouw langzaam op.
  • Probeer op meerdere dagen in de week actief te zijn.
  • Sommige mensen met een stoma gebruiken een anti-prolapsband.
  • Overleg eventueel met uw stomaverpleegkundige of arts hoe u het beste de sportieve draad weer op kunt pikken en welke preventieve maatregelen genomen kunnen worden.

Klik voor oefeningen

Zoek een sportzorgprofessional