• Snel herstel met onze oefeningen
 • Trainingsprogramma’s op maat
 • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Teken en impact op sport en bewegen

Teken zijn kleine parasieten die eruit zien als bruin-zwarte spinnetjes tussen de 1 en 3 mm groot. Ze komen vooral voor in bossen en velden van maart tot november. De teek hecht zich vast in de huid en zuigt zich vol met bloed. Na een dag of vijf zijn ze verzadigd en laten ze los. Een tekenbeet van zo'n klein beestje kan grote gevolgen hebben voor je gezondheid. Wat doe je als je bent gebeten door een teek? Lees dit artikel met onder andere tips over het voorkomen van een tekenbeet, het verwijderen van een teek en het herkennen van de ziekte van Lyme.

 

Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door de bacterie Borrelia burgdorferi (Bb). De Lyme-bacterie wordt meestal overgedragen door de beet van een geïnfecteerde teek.

Honden en katten kunnen ook de ziekte van Lyme krijgen en paarden, vee en andere dieren waarschijnlijk ook. Honden en katten kunnen heel makkelijk tekenbeten krijgen en deze mee naar huis nemen. Behalve voor de hond of de kat, is er dus ook voor jou een risico om via je huisdieren een tekenbeet te krijgen.

Symptomen van de ziekte van Lyme

Tekenbeet vroege symptomen:

 • Rode ring/vlek (erythema migrans, we zullen deze vanaf nu EM noemen);
 • Griepachtige klachten zoals hoofdpijn, stijve nek, koorts, spierpijn en vermoeidheid.

Tekenbeet late symptomen:

 • Neurologische (zenuwstelsel/hersenen);
 • Dermatologische (huid);
 • Reumatologische (spieren en gewrichten);
 • Cardiologische (hart);
 • Opthalmologische (ogen);
 • Psychiatrische klachten.

Rode ring/vlek na tekenbeet; en nu?!

Bij het verschijnen van een rode ring/vlek moet er onmiddelijk antibiotica worden genomen, zonder te wachten op uitslagen van testen. Er moet niet onnodig tijd worden verspild: hoe langer je besmet bent, hoe moeilijker het is om te genezen. Maak een foto van de rode ring/vlek en noteer de datum van de foto; omcirkel de rode ring/vlek met een balpen en neem een paar dagen later weer een foto, zodat je kunt aantonen of de rode ring/vlek groter is geworden. Het beste zou zijn om elke dag een foto te maken, zodat het verloop van de huiduitslag te zien is. Houd ook van eventuele andere symptomen de data bij.

Behandeling tekenbeet

De ziekte van Lyme kan succesvol worden behandeld met antibiotica als dit vroeg na de besmetting gebeurt. Als je al langere tijd bent besmet, wordt het moeilijker om de ziekte succesvol te behandelen.

Tekenbeet voorkomen

 • Blijf op de paden in het bos. Zorg ervoor dat je niet in aanraking komt met grassen, struiken en bomen.
 • Draag goed sluitende kleding, bijvoorbeeld broekspijpen in de sokken stoppen, lange mouwen en een pet.
 • Controleer goed je lichaam op teken als je in het het bos bent geweest, een bezoek hebt gebracht aan het park in de buurt, op de hei bent geweest, in de duinen of zelfs gewoon in je tuin hebt gezeten.
  De teek kan via de benen van een persoon omhoog klimmen en heeft een voorkeur voor warme, vochtige plekjes. De teek nestelt zich dan ook vaak in huidplooien, zoals oksels, liezen, bilnaad en knieholten, of achter het oor, in de hals/nek. Maar een teek kan ook wel gewoon op een been, arm, of de romp zitten.
 • Controleer je hond of kat regelmatig op teken.

Teken verwijderen

Het is belangrijk om de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe korter de teek de kans krijgt zich vol te zuigen, hoe kleiner de besmettingskans. Bij verwijdering binnen 24 uur is de kans op besmetting vrijwel uitgesloten.

Hoe verwijder je een teek?

 1. Neem een pincet waarmee de teek goed kan worden vastgepakt, zonder hem plat te drukken, bijvoorbeeld een epileer-of tekenpincet.
 2. Plaats het pincet over de teek zo dicht mogelijk op de huid. Vooraf de teek niet verdoven met olie, alcohol, brandende sigaret of andere middelen.
 3. Trek de teek voorzichtig, met een licht draaiende beweging uit de huid. Druk de teek voorzichtig, met een licht draaiende beweging uit de huid. Druk de teek hierbij niet plat.
 4. Ontsmet het wondje met 70% alcohol, jodiumtinctuur of –zalf.
 5. Noteer datum en plaats van een tekenbeet; dit is nuttig als later blijkt dat je besmet bent geraakt. De tekenbeet kun je al weer vergeten zijn.

Lees meer over tekenbeten en Lyme op de website van Week van de Teek of op de website van het RIVM

Andere insecten die overlast kunnen geven tijdens het sporten

Wespen, muggen en vliegen blijven steeds terugkomen. Ook al jaag je ze weg, mep je de halve familie van de planeet of probeer je alle middeltjes uit die je kunt kopen. Lees het artikel dat in 2013 in Handboogsport stond.

Zoek een sportzorgprofessional