• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Voetklachten bij wielrenners

Pijn in je voeten is een vervelend probleem als je daar tijdens het fietsen mee wordt geconfronteerd. Vooral met warm weer kun je er last van krijgen. Maar niet alleen ‘branderige’ voeten, ook pijn aan je teennagels, je teengewricht of pijn onder je hiel kunnen voorkomen. Wat zijn nu de meest voorkomende voetklachten bij wielrenners? Wat zijn de oorzaken van de voetklachten? En nog belangrijker: wat kun je zelf doen om voetklachten tijdens het fietsen te voorkomen?

Vind hier de meest voorkomende blessures bij wielrennen

Vijf meest voorkomende voetklachten bij wielrenners

Er zijn verschillende soorten voetklachten. Voor wielrenners hebben wij de 5 meest voorkomende voetklachten op een rij gezet.

Brandende voeten

Brandende voeten zijn een bekend fenomeen bij wielrenners en mountainbikers, zeker bij hogere temperaturen. Het asfalt dat hitte naar boven straalt, de hoge temperaturen en de carbon zool van je wielerschoen maken je schoen al snel tot een ‘oventje’. 

De krachtoverbrenging tijdens het fietsen vindt plaats bij je voorvoet op de pedaal, waardoor de druk is verdeeld op een klein oppervlak en er makkelijk een overdruk kan ontstaan. Een niet optimaal afgesteld voetplaatje en/of een te slappe wielerschoen kunnen wrijvingsklachten en daarmee brandende voeten veroorzaken. Ook ‘afwijkingen’ in voetstand/vorm, zoals een doorgezakte voorvoet, kunnen de klachten nadelig beïnvloeden.

Knelplekken in de wielerschoen

Met een ‘knobbel’ bij bijvoorbeeld je grote teengewricht, of met klauwtenen (een kromstand van de tenen) is het lastig om een goede wielerschoen te vinden. Al snel zullen er pijnlijke drukplekken ontstaan op de knobbels. Een bredere schoen lost dit probleem op, alleen ontstaat er dan meteen een nieuw probleem. De schoen is namelijk ook breder bij de hiel, waardoor je makkelijk eruit slipt aan de achterkant.

Pijnklachten onder de hiel of voetboog

Onder de voet zit een peesplaat die de voetboog ondersteunt. Deze peesplaat zit aan de achterzijde vast aan het hielbeen en aan de voorzijde aan de voorvoet. Als er druk op de voet gezet wordt, bijvoorbeeld bij het uittrappen tijdens het fietsen, dan zakt de voetboog wat door en wordt de peesplaat opgerekt. Dit oprekken leidt tot een grote spanning op de peesplaat, met name bij de aanhechting aan de hiel.

Rek je de peesplaat regelmatig op dan kan dat tot een overbelasting leiden. In erge gevallen kan het zelfs leiden tot beschadiging van vezels. Een gevolg daarvan is pijn in de voetholte of aan de hiel. Vaak ervaar je dit als startpijn en pijn bij langere belasting. Soms zijn de klachten juist heviger na een periode van rust.

Last grote teengewricht

De sesambeentjes zijn twee kleine botjes onder het grote teengewricht. Tijdens het wielrennen kunnen deze sesambeentjes makkelijk gaan ontsteken of kunnen er kleine scheurtjes in ontstaan. Dit komt doordat er grote druk op de voorvoet komt, zeker bij het gebruik van klikpedalen.

Blauwe teennagel

Veel fietsers krijgen te maken met blauwe teennagels of teennagels die eraf vallen, een vervelend en vaak pijnlijk iets. Het blauw worden van de nagel wordt veroorzaakt door de wrijving of het stoten van de teen tegen de neus van de schoen, waardoor een bloeding onder de teennagel ontstaat. De oorzaak kan liggen in een te kleine of te smalle schoen. Ook het opzetten van de voeten bij warmte kan de boosdoener zijn.

Hierdoor wordt de schoen uiteindelijk alsnog te klein. Door de druk van het bloed kan een bonkend gevoel in de teen optreden.

Als je veel last hebt van een dergelijke druk of pijn bij een blauwe teennagel, dan is een bezoek aan een (sport)pedicure aan te raden.

Oorzaken voetklachten

De meeste klachten in de voeten tijdens het fietsen worden veroorzaakt door:

  • Een niet goed passende schoen
  • (Stands)afwijkingen aan de voeten
  • Het teveel naar binnen zakken van de voet tijdens het fietsen
  • Vergrote druk door kleinere oppervlak voetplaatjes
  • Niet goed afgestelde voetplaatjes
  • Soms kan ook een zadel dat te hoog of te laag staat een invloed hebben op de klachten.

Oplossingen voor voetklachten

Een goed passende (stevige) wielerschoen en het goed afstellen van de voetplaatjes vormen de basis om voetklachten tegen te gaan of te voorkomen. Zo nodig en indien mogelijk kun je een voetplaatje gebruiken met een groter oppervlak en/of andere bewegingsvrijheid.

Aanvullend kun je met speciale fietszolen werken. Deze zijn stijf, licht van gewicht en sluiten goed aan op de boog van de voet. Enerzijds corrigeren zij de voetstand en het ‘bewegen’ van de voet. Anderzijds zorgen ze voor een optimale drukverdeling onder de voet. Waar nodig worden er ontlastingen aangebracht of wordt de voetbeweging ‘gestuurd’. Mochten er knelplekken zijn, dan kun je deze verhelpen door het lokaal oprekken van de schoen.

Mocht je er met de aanpassingen zelf niet helemaal uitkomen, dan kan een sportpodotherapeut meerwaarde bieden. De sportpodotherapeut kijk samen met jou naar de oorzaak van de klachten en adviseert onder andere over het kopen van geschikte schoenen. Ook past de sportpodotherapeut zonodig de schoenen aan en stelt de voetplaatjes af. Mochten er speciale wielerzolen gewenst zijn, dan kan de sportpodotherapeut deze op maat maken.

Vind een sportpodotherapeut bij jou in de buurt te vinden

Ingrid Janssen

Ingrid Janssen is sportpodotherapeut en manueel therapeut. Zij is werkzaam bij Profysic Sportpodotherapie Eindhoven.

Sportpodotherapeut Ingrid Janssen is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten.

Zoek een sportzorgprofessional