• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma‚Äôs op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Pijn in de middenvoet (metatarsalgie)

  • Wielrenners kunnen hinderlijke pijn in de middenvoet ervaren. De medische term hiervoor is metatarsalgie.
  • In de middenvoet zitten meerdere biologische structuren: botjes, spieren en zenuwen die allen bron voor deze pijn kunnen zijn.
  • Ook de huid van de voetzool kunnen problemen veroorzaken, zeker als er een overdadige hoeveelheid eeltvorming of likdoorns ontstaan.

Ongeacht welke structuur in de voet is aangedaan, is in het merendeel van de gevallen een toegenomen spanning of druk op en in de voet de oorzaak. Te nauwe schoenen, een wat afwijkende voetvorm, voetspieren, die vermoeid zijn of in slechte conditie verkeren zijn hiervoor de meest voorkomende oorzaak. Eenvoudige aanpassingen in de vorm van, betere passende schoenen, een steunzool, juiste plaatsing van de plaatjes of eventueel specifieke verbetering van de voetspieren zijn in de meeste gevallen voldoende om het probleem op te lossen.

Indien de pijn in je voet niet met dergelijke aanpassingen verbeterd, kan er sprake zijn van een hardnekkige pijnlijke zwelling in een klein zenuwtakje, Mortonse neuralgie genaamd. Bij twijfel kun je altijd altijd een (sport)arts of (sport)fysiotherapeut raadplegen.


Hans Smid, arts

Arts Hans Smid (1960) werkte na zijn artsexamen onder meer als arts-assistent orthopedie in het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal en het Sint-Claraziekenhuis in Rotterdam. Ook werkte hij als arts-assistent cardiologie in het Laurentius Ziekenhuis in Roermond. In 2000 rondde hij zijn opleiding tot sportarts af. Hans is sinds 1996 begeleidend arts geweest van de nationale schaatsteams. Als sportarts van de KNSB (Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond) en de Spaarselect Ploeg was hij onder andere betrokken bij de Olympische Winterspelen 1998 en 2002.

Zoek een sportzorgprofessional