• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Duikkeuring

Sportduiken of scuba diving is een sport met risico's. Iedereen die gaat duiken loopt deze risico's of hij of zij gezond is of niet. Een Europees gecertificeerd duikerarts met deskundigheid op duikmedisch gebied zal de duiker onderzoeken en de risico's bespreken. Vervolgens wordt bekeken of de onderzochte duiker specifieke en persoonlijke risico's heeft of deze acceptabel zijn en hoe er zo verstandig mogelijk mee kan worden omgegaan.

 

Duiken keuring nodig

Waarom een duikkeuring?

Omdat er altijd wordt gedoken met een buddy, een duikpartner, zijn de persoonlijke risico's niet alleen van belang voor de duiker maar ook voor zijn of haar buddy. Het is in beider belang om gezond en fit te water te gaan, zodat duiker en buddy volledig op elkaar kunnen vertrouwen.

De opleiding en certificatie duikerartsen wordt, in goede samenwerking met de Vereniging voor Sportgeneeskunde, namens de European College of Baromedicine (ECB) verzorgd door de Nederlandse Vereniging voor Duikgeneeskunde (NVD).

Alle informatie over duiken kun je vinden op: www.duikkeuring.nl.

Is duikkeuring verplicht?

Ja en nee. Ben je beroepsduiker dan is een medische keuring en een periodieke herkeuring wettelijk verplicht. Ben je recreactieve duiker dan geldt er geen wettelijke verplichting. 

Toch zullen veel duikorganisaties voor activiteiten in verenigingsverband een medische keuring verplichten vóórdat je gaat starten met duiken.

De Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) stelt dat alle leden bij deelname aan onderwatersportactiviteiten duikmedisch gekeurd moeten zijn. NOB duikinstructeurs moeten jaarlijkse gekeurd worden als ze 50 jaar of ouder zijn. En iedere drie jaar als de duikinstructeur onder de 50 jaar is.

Wie verricht een duikkeuring?

Je kunt een duikkeuring laten verrichten door een Europees gecertificeerde duikerartsarts die deskundigheid heeft op het gebied van duikgeneeskunde. Bekijk hiervoor de website Duikkeuring.nl van de Nederlandse Vereniging voor Duikgeneeskunde (NVD).

Zoek een sportzorgprofessional