Heupblessure

Het heupgewricht bestaat uit de kop van het bovenbeen en de kom, gevormd door het bekken. Dit gewricht zorgt ervoor dat het bovenbeen in vrijwel alle richtingen kan bewegen en kan draaien om zijn eigen as.

Een slijmbeursontsteking van de heup ontstaat vaak op de buitenzijde van de heup, en wordt onder andere veroorzaakt door overbelasting door sport.

Heupblessures zijn vaak eigenlijk blessures van de verschillende spieren die zorgen voor de bewegingen van de heup. Hiertoe behoren alle bovenbeenspieren en de bilspieren.

Het heupgewricht zelf kan erg pijnlijk zijn bij beweging bij heupartrose (liesklachten). Hierbij ontstaan door slijtage onregelmatigheden in het oppervlak van de kop en de kom waardoor deze frictie geven bij bewegingen. Een gebroken heup ontstaan met name bij oudere mensen door een verminderde botdichtheid, en vrijwel nooit door sportongevallen bij jongeren en volwassenen.

 

Sportzorg.nl is de voorlichtingswebsite van de sportartsen in Nederland. De informatie op Sportzorg.nl kan niet worden beschouwd als een vervanger van het consult of een behandeling door een (sport)arts. Wij willen benadrukken dat je bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op zou moeten nemen met je (sport)arts, specialist of apotheker. Sportzorg.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld indien de informatie niet volledig voldoet aan juistheid, volledigheid of effectiviteit. Het gebruik van de informatie geschiedt volledig op basis van eigen risico van de gebruiker.

Share deze pagina: