• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Nekklachten

Nekklachten in het kort:

  • Nekklachten komen veel voor
  • Meestal verdwijnt de pijn binnen een week
  • Blijf je nek op een normale manier bewegen
  • Zo nodig mag je een pijnstiller gebruiken

Wat zijn nekklachten? 

Nekpijn komt erg vaak voor. De pijn kan allerlei oorzaken hebben. Spieren, botten, gewrichten, zenuwen kunnen allen een rol spelen. Ook emoties, stress en andere psychologische factoren hebben hun invloed.

Meestal gaat de pijn snel weer over en is deze binnen een week verdwenen. Bij sommige mensen houden de klachten langer aan. Wanneer je nekpijn langer dan 12 weken duurt, wordt die door artsen chronisch genoemd. Maar dat wil niet zeggen dat het niet meer over kan gaan.

Op deze pagina wordt besproken wat je kunt doen wanneer je last hebt van nekpijn. Ook geven we aan met welke nekpijn je altijd naar een arts moet gaan. Wil je zeker weten waar je aan toe bent? Neem dan contact op met een sportzorgprofessional.

Hoe vaak komen nekklachten voor? 

Ongeveer 65% van de mensen heeft wel eens last van nekpijn. Bij oudere mensen is slijtage hier vaak een oorzaak van. Bij jongeren speelt een overbelasting van spieren en pezen een belangrijke rol. 

Bij welke sporten komen nekklachten voor?

Omdat nekpijn zo vaak voor komt, krijgen ook veel sporters er ooit mee te maken. De verschillende oorzaken van nekpijn bij sporters zijn vergelijkbaar met die bij niet-sporters. Sporters die veel met hun nek naar achtergebogen sporten (wielrenners, hockeyers) zouden meer last van nekklachten hebben. Precieze cijfers daarover zijn echter niet bekend.

Verschijnselen van nekklachten

De meeste mensen met nekklachten hebben last van een zeurend, stijf gevoel in de nek. Deze pijn ontstaat vaak plots. Soms is er sprake van hoofdpijn.

In de volgende gevallen moet je altijd contact zoeken met een arts:

  • Als de pijn ontstaan is na een ongeluk of een val
  • Als je koorts hebt
  • Als je nek zo stijf is dat je niet meer met je kin je borst kan aanraken
  • Als je flauw gevallen bent of je duizelig voelt, dubbel ziet of moeite hebt met praten
  • Als de nekpijn doortrekt naar je schouders of je armen
  • Als je ’s nachts wakker wordt van de pijn
  • Als je afgevallen bent
  • Als je klachten na 8 weken nog niet over zijn

Hoe kunnen nekklachten vastgesteld worden?

Op basis van je verhaal en het lichamelijk onderzoek kan een arts vaak al vaststellen wat er aan de hand is. Soms is aanvullend onderzoek nodig in de vorm van een röntgenfoto of een MRI.

Hoe ontstaan nekklachten?

Nekpijn kan allerlei oorzaken hebben. Spieren, botten, gewrichten en zenuwen kunnen allen een rol spelen. Ook emoties, stress en andere psychologische factoren hebben hun invloed. Vaak is het lastig om vast te stellen waar de pijn precies vandaan kom.

Een verkeerde houding, ook tijdens het sporten, kan er voor zorgen dat je nekklachten krijgt. Dit kan komen door een verkeerde sporttechniek. Of door gebruik van verkeerd materiaal. Denk daarbij aan een te korte stick bij hockey. Of een te laag of een te breed stuur bij wielrennen.

Wel of niet doorgaan met sporten bij nekklachten?

Bij nekpijn geldt over het algemeen dat het goed is om te blijven bewegen. Normaal bewegen zorgt er in de meeste gevallen voor dat je klachten afnemen. Daarbij mag je eventueel een pijnstiller gebruiken.  Of je ook kunt blijven sporten hangt van je sport af.

Doe je een sport waarbij je nek veel naar achter gebogen staat? Of je veel met je nek moet draaien? Train dan een periode minder of niet. Om je conditie op pijl te houden kun je overwegen regelmatig een stevige wandeling te maken.

Wat kan ik zelf doen bij nekklachten?

1. Trainingsaanpassingen

Doe je een sport waarbij je nek veel naar achter gebogen staat? Of je veel met je nek moet draaien? Train dan een periode minder of niet. Om je conditie op pijl te houden kun je overwegen regelmatig een stevige wandeling te maken.

Zelfbehandeling

  • Probeer in beweging te blijven. Bijvoorbeeld door elke dag een half uur te gaan wandelen.
  • Eventueel gebruik je een pijnstiller. Paracetamol en Ibuprofen werken even goed. Paracetamol heeft echter minder bijwerkingen.
  • Zit je veel? Zorg dan voor een goede inrichting van je werkplek. En maak tussendoor regelmatig een ommetje.
  • Soms ontstaan nekklachten door een verkeerde sporttechniek of verkeerd materiaal. Weet je niet zeker of die goed is? Overleg dan met je trainer. Of laat je materiaal nakijken door een expert.

2. Oefeningen

  • Vaak helpt het om je nek in beweging te houden. Soms kan je dat aanvullen met specifieke balans en krachtoefeningen. Daarmee worden je nekspieren sterker en je houding beter.
  • Zoek daarvoor contact met een (sport)fysiotherapeut of manueel therapeut. Zij zullen er voor zorgen dat je de juiste oefeningen doet. De combinatie van oefeningen en manuele therapie werkt vaak beter dan oefeningen alleen.

3. Criteria hervatting

Wanneer de pijn verdwenen is en je weer op een normale manier kan bewegen, is er geen bezwaar tegen het hervatten van je sport. Zorg er wel voor dat je voldoende tijd neemt om je kracht en conditie weer op te bouwen. Zo voorkom je dat je opnieuw geblesseerd raakt.

Behandelbeleid bij nekklachten

In de meeste gevallen gaat nekpijn vanzelf over. Door in beweging te blijven, je spieren te trainen en je houding en sporttechniek te corrigeren, herstellen je klachten meestal binnen enkele weken. Wanneer je na 8 weken nog steeds last van je rug hebt, dien je contact te zoeken met een arts. Eventueel kun je ook de hulp van een (sport)fysiotherapeut inroepen. Voor het geven van oefeningen. Maar ook voor bijvoorbeeld het doen van manipulaties of het gebruik van dry-needling.

Voorkomen van nekklachten

Soms ontstaan nekklachten door een verkeerde sporttechniek of verkeerd materiaal. Door er voor te zorgen dat die goed zijn kun je bepaalde nekklachten voorkomen.

Zoek een sportzorgprofessional