Neusletsel

De neus bestaat voornamelijk uit kraakbeen en voor een klein deel uit bot. Het botdeel is eigenlijk een verlenging van het voorhoofd; de rest van de neus bestaat uit kraakbeen, slijmvliesbekleding en huid. Er zijn twee functies van de neus namelijk het reukvermogen en de airconditioning voor de longen. Wanneer wij koude buitenlucht inademen, wordt deze lucht op weg naar de longen in de neus op temperatuur gebracht en tevens van de juiste vochtigheid voorzien.

Letsels van de neus geven vaak een (tijdelijke) vermindering van het reukvermogen, dat ook de smaak aantast. Een slechte of mindere luchtpassage heeft invloed op de sportprestaties. Bij een direct letsel door een harde vuistslag kan er een neusbloeding ontstaan; in ernstiger gevallen kunnen de neusbotjes breken of kan er een bloeduitstorting in het neus tussenschot optreden.

De eerste behandeling is met gazen of watten de bloeding tegen te gaan, waarbij tevens de neus onder het harde deel moet worden dichtgedrukt. Een ernstige bloeding, een scheve neus of het dichtzitten van de neus vereist een medische behandeling, die in de meeste gevallen op de EHBO van een ziekenhuis zal moeten plaats vinden. Bij een scheve en dus gebroken neus zal deze met de juiste techniek door een KNO arts recht gezet moeten worden. Hierna dient - net zoals bij andere breuken - rust genomen dienen te worden om de breuk te laten helen. Soms gaat dit met behulp van een gipsspalkje. Als sportarts adviseer ik meestal ongeveer 3-4 weken niet te sporten.

In slechts enkele gevallen kan de sporter sneller weer sporten m.b.v. een gezichtsmasker. Dit masker moet dan goed passend gemaakt worden en goed gefixeerd worden aan het voorhoofd. Ook moet er voldoende gezichtsvermogen blijven. De bekende Britse voetballer Paul Gascoine was ook al eens te bewonderen met zo'n gezichtsmasker.


Sportzorg.nl is de voorlichtingswebsite van de sportartsen in Nederland. De informatie op Sportzorg.nl kan niet worden beschouwd als een vervanger van het consult of een behandeling door een (sport)arts. Wij willen benadrukken dat je bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op zou moeten nemen met je (sport)arts, specialist of apotheker. Sportzorg.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld indien de informatie niet volledig voldoet aan juistheid, volledigheid of effectiviteit. Het gebruik van de informatie geschiedt volledig op basis van eigen risico van de gebruiker.

Share deze pagina: