• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Oorletsel

Een sport waarbij de oren vaak de klos zijn is judo. Bij het vastpakken van de jas en het werpen van de tegenstander worden vaak de oren geraakt. Door het harde contact van hand of elleboog met het oor kan in de oorschelp een bloeding ontstaan. Als het bloed langere tijd met het kraakbeen van de oorschelp in contact is, zal het kraakbeen oplossen. Het oor zal schrompelen en het typische beeld van een “bloemkool”oor geven. Om deze verschrompelde oren te voorkomen moet snel nadat de bloeding is ontstaan geprobeerd worden het bloed daar weg te krijgen. Dit kan via het uitzuigen met een naald of met een klein sneetje. Hoe minder bloed er achter blijft hoe beter. Overigens is dit een esthetisch probleem, het gehoor zelf wordt niet beïnvloed.

Bij de duiksport kunnen oorproblemen dodelijk zijn. Allereerst zal een beginnende duiker met oorproblemen meestal geen geschiktheidverklaring ontvangen; veel oorklachten als ontstekingen en “loopoor” zullen tijdens het duiken tot zo veel problemen leiden dat veilig duiken onmogelijk is. Het gevaar b.v. bij een niet dicht trommelvlies is dat het water dan via de gehoorgang het middenoor in loopt en o.a. duizeligheidklachten kan geven.

Bij het duiken moet men ook kunnen “klaren”; dit is de luchtdruk in het middenoor aanpassen aan druk van buiten. Dit is een belangrijke techniek die bij de duikopleiding wordt bijgebracht. Als men niet goed klaart en te snel daalt of te snel stijgt, kan door het hoge druk verschil het trommelvlies scheuren. Dit is behalve erg pijnlijk ook gevaarlijk vanwege de pijn en duizeligheid die het te weeg brengt. Ook kunnen bij het duiken in vooral zoetwater ontstekingen in de gehoorgang ontstaan door achterblijven van water.

Tot slot moeten natuurlijk ook de “lawaaisporten” worden genoemd: pistool- en geweerschieten, maar ook de auto- en motorsport. Het beschermen van je oren in situaties waarbij de decibellen blijvende gehoorbeschadiging kunnen geven is een noodzaak. Het is even wat extra moeite om de oordopjes elke keer in te doen, maar het voorkomt op termijn veel ellende (en een gehoorapparaat).

Zoek een sportzorgprofessional