• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Rugpijn bij kinderen: neem klachten serieus

Rugpijn bij volwassenen heeft vaak een acute oorzaak. De pijn is in de rug geschoten of er is sprake van bijvoorbeeld een hernia. Bij kinderen en jongeren die over rugpijn klagen, is er vaker een structurele oorzaak aan te wijzen.

Scoliose

Rugpijnklachten ontstaan vaak bij jongeren die in de puberteit komen. Zelden komen rugpijnklachten voor bij heel jonge kinderen. Het kan dan zijn dat er een afwijking aan de wervels is te zien. Scoliose is een bekend voorbeeld waarbij er sprake is van een zijwaartse kromming van de wervelkolom. De meest structurele afwijkingen zijn door röntgenonderzoek op te sporen.

 

Overbelasting rugspieren oorzaak rugpijn

Een andere oorzaak voor rugpijn bij jongeren is overbelasting van de rugspieren. De overbelasting van de rugspieren komt vaak voor bij kinderen die veel sporten. De belasting die er op de rug komt te staan, is dan te groot in verhouding tot de belastbaarheid van de rompspieren. Zeldzame oorzaken van rugpijn zijn een infectie van de wervelkolom of een tumor. Gelukkig komt dat heel weinig voor.

Aanpak rugklachten bij kinderen

  1. Neem rugklachten van je kind serieus en ga er snel mee naar een fysiotherapeut of (sport)arts. Vaak is een uitgebreid onderzoek nodig en soms is het aan te raden om foto’s te laten maken.
  2. Bij een afwijking aan de wervelkolom kunnen ‘houdinggerelateerde’ oefeningen helpen. Dit doet bijvoorbeeld een Mensendieck-therapeut. Wat ook een positief effect kan hebben is om de kracht en stabiliteit van de rug en romp te vergroten. Daarbij kan een fysiotherapeut helpen.
  3. Bij een gericht aanpak van scoliose of versterkte kromming van de rug bij kinderen kun je voorkomen dat het erger wordt.
  4. Het lijkt of rugpijn bij kinderen vaker voorkomt dan voorheen. Meestal wordt dan gewezen op de zware schooltassen, een verkeerde houding in de schoolbanken of een slechte lichamelijke conditie. Wetenschappelijk bewijs is daarvoor niet geleverd. Er zijn ook deskundigen die beweren dat kinderen tegenwoordig minder fit zijn en daardoor eerder rugklachten krijgen. Ook hier is (nog) geen bewijs van bekend.
  5. Wat wel duidelijk is, is dat een juiste houding en goede fysieke conditie, net als voldoende slaap, een bijdrage leveren aan een gezond lichaam dat in de groei is.

Sportarts Jessica Gal

Jessica Gal is eigenaar van en sportarts bij SMA Jessica Gal Sportartsen. Bij SMA Jessica Gal Sportartsen kun je onder andere terecht voor blessureconsulten en sportmedische onderzoeken.

De sportmedische zorg bij Jessica Gal Sportartsen voldoet aan het SCAS-keurmerk. Daarnaast zijn zij lid van de FSMI.

Zoek een sportzorgprofessional