• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Stressfractuur bovenste extremiteit (vermoeidheidsbreuk hand/arm/schouder/sleutelbeen,1e rib)

Een stressfractuur, ook wel vermoeidheidsbreuk genoemd, komt door overbelasting van het bot. Stressfracturen bovenste extremiteit zijn vermoeidheidsbreuken aan de handen, armen, schouders, sleutelbeen en eerste rib. Stressfracturen aan de handen en armen komen het meest voor bij turners, tennissers, gewichtheffers en honkballers.

Hoe ontstaat een stressfractuur bovenste extremiteit?

Een stressfractuur ontstaat door herhaalde overbelasting van het bot. Tijdens elke belasting vindt er druk en buiging van het bot plaats. Deze microschade zal normaal gesproken herstellen. Als echter de belasting te zwaar of te snel achter elkaar plaats vindt, is er onvoldoende tijd voor het herstel van het bot. Dit kan dan leiden tot microschade op microschade en uiteindelijk een stressfractuur (overbelastingsbreuk).

Verschijnselen van een stressfractuur bovenste extremiteit

Pijnklachten bij het belasten, zoals het slaan met racket of knuppel of het steunen op de armen. Klachten trekken weer weg in rust. Naarmate de klachten langer bestaan of de stressfractuur ernstiger van aard is, kunnen er ook klachten in rust ontstaan.

Hoe kun je de blessure vaststellen?

De arts zal met het verhaal en het lichamelijk onderzoek een idee hebben van het probleem. Vaak wordt aanvullend een röntgenfoto verricht, echter is dit voor de diagnose niet altijd noodzakelijk. Soms is verder onderzoek nodig.

Risicofactoren, wat draagt bij dat je de blessure oploopt?

Risicofactoren zijn grofweg in twee groepen te verdelen; factoren die van binnen het lichaam komen (intrinsieke factoren) en factoren van buiten het lichaam (extrinsieke factoren).

Intrinsieke risicofactoren zijn hormoonhuishouding, botkwaliteit, conditionele fitheid, spierkracht, lichaamsbouw en eventuele anatomische afwijkingen. Extrinsieke factoren zijn trainingsduur, -frequentie of intensiteit, trainingsmateriaal en –ondergrond.

Wat kan ik zelf doen bij een stressfractuur bovenste extremiteit?

Het is verstandig om tijdelijk je sport aan te passen of juist helemaal te stoppen met sporten. Alle bewegingen die de pijn uitlokken moet je vermijden. Het verdere vervolg kun je het beste overleggen met je huisarts/sportarts/(orthopedisch)chirurg. Sommige stressfracturen moeten geopereerd worden.

Roken negatieve invloed botgenezing

Rook je? En bestaat de kans dat je een stressfractuur hebt? Stop direct met roken, aangezien roken een negatieve invloed heeft op de botgenezing. Een goed gevarieerd dieet met voldoende calcium en vitamine D zal de gezondheid van het bot ondersteunen.

Oefeningen bij stressfractuur

In de acute fase is er geen ruimte voor oefeningen voor het geblesseerde lichaamsdeel. Pas als de breuk genezen is, kun je rustig opbouwend starten met oefeningen. De gezonde delen van het lichaam mag je wel trainen, denk bijvoorbeeld aan het fietsen op een hometrainer bij een stressfractuur van de pols. 

Ter preventie kunnen ook oefeningen gedaan worden om kracht of stabiliteit te verbeteren. Dit kunnen bijvoorbeeld krachtoefeningen voor de arm zijn om een stressfractuur van de arm te voorkomen.

Hersteltijd stressfractuur bovenste extremiteit een paar weken

Sporten moet je tijdelijk stoppen of aanpassen en alle bewegingen die de pijn uitlokken moet je vermijden. Hierna kun je starten met rustig opbouwende oefeningen. Het versterken van arm- en rompspieren kan de belastbaarheid voor de toekomst vergroten. In het geval van een stressfractuur van de pols kun je kiezen om tijdelijk een brace te gebruiken of gips aan te brengen. Dit is afhankelijk van de ernst van de breuk. Een operatie is zelden nodig.

De herstelduur van een stressfractuur is sterk afhankelijk van ernst en locatie, maar duurt over het algemeen minimaal een paar weken.

Voorkomen (preventie) van een stressfractuur bovenste extremiteit

Ter preventie van een stressfractuur, dien je de risicofactoren te verkleinen. Een conditioneel fit en sterk lichaam kan meer kracht dragen en zal minder snel stressfracturen oplopen. Het werken aan een conditioneel fit en sterk lichaam kan door middel van conditie- en krachttraining, maar goede voeding hoort hier ook bij.

Daarnaast moet je plotselinge hoge piekbelasting voorkomen. Het is belangrijk om trainingen rustig op te bouwen in duur, frequentie en intensiteit om een plotselinge hoge belasting te voorkomen. Met de juiste techniek voorkom je verkeerde en te hoge belasting op zwakke plekken. Ook moet materiaal bij de sporter passen, denk hierbij aan een juist tennisracket.

 Willemijn Diemer, basisarts & Melanie Inklaar, sportarts

Zoek een sportzorgprofessional