Jeuk na het duiken

Sinds kort duik ik. De eerste duiken zijn zonder problemen verlopen, maar bij de laatste drie keer heb ik de dag na het duiken last van jeuk. Als ik op zondag duik, krijg ik op maandag in de loop van de dag een kriebelend gevoel. In de loop van de avond wordt dit steeds erger. Zeker op het moment dat ik naar bed ga, wordt het zo erg dat ik er niet van kan slapen. Ik gebruik nu een mentholgel tegen de jeuk. Aan de huid is verder niks te zien.

Antwoord:

Je probleem kan een aantal oorzaken hebben. De meest voorkomende is uitdroging van de huid door langdurig contact met water. Dit moet op te lossen zijn met het aanbrengen van een creme direct na de duik. Een droge huid geeft altijd veel jeuk.

De volgende mogelijkheid is dat je reageert op bestanddelen in het duikpak. Hierbij kun je denken aan een allergische reactie op rubber, de gebruikte lijm of de conserveermiddelen bij nieuwe pakken. Dit kan uitgezocht worden via allergieonderzoek bij een dermatoloog.

Ook kun je reageren op resten van wasmiddelen die gebruikt worden om het pak schoon te maken. Soms zijn het resten van organismen die in het water leven of urineresten in niet goed schoongemaakte pakken. Kortom, ik denk dat het verstandig is contact op te nemen met een dermatoloog.

Duiken.nl

Deze informatie is afkomstig van www.duiken.nl

 

Sportzorg.nl is de voorlichtingswebsite van de sportartsen in Nederland. De informatie op Sportzorg.nl kan niet worden beschouwd als een vervanger van het consult of een behandeling door een (sport)arts. Wij willen benadrukken dat je bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op zou moeten nemen met je (sport)arts, specialist of apotheker. Sportzorg.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld indien de informatie niet volledig voldoet aan juistheid, volledigheid of effectiviteit. Het gebruik van de informatie geschiedt volledig op basis van eigen risico van de gebruiker.

Share deze pagina: