• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Uitslag vragenlijst risico plotse hartdood

Je heeft één of meerdere vragen met ‘JA’ beantwoord. Wij adviseren je om uw huisarts of een sportarts te raadplegen voordat je met sporten begint. Het kan nodig zijn dat je na de keuze van de voor jou geschikte sport- en lichamelijke activiteiten ook verder medisch wordt begeleid.

Informatie en adressen van sportartsen werkzaam bij de erkende sportmedische instellingen zijn te vinden op de pagina 'Zoek een sportzorgprofessional'.

Je hebt aangegeven dat je griep hebt of in de afgelopen maand griep hebt gehad. Trainen met griep/koorts onder de leden is gevaarlijk. Het immuunsysteem is verzwakt en je lichaam heeft alle energie nodig om beter te worden. Je loopt bovendien het risico dat de virusinfectie ook terecht kan komen in de hartspier met als gevolg een myocarditis (infectie van de hartspier). Rust nemen dus en niet trainen! Ook nadat jij je weer beter voelt, heeft je lichaam een aantal dagen rust nodig om te herstellen.

De basisregel die je het beste kunt hanteren luidt dat je bij koorts het dubbele aantal dagen dat de koorts heeft geduurd niet moet sporten. Dus vier dagen koorts, betekent pas na acht dagen koortsvrij weer beginnen met sporten.

Lees meer over sporten met griep

Je hebt aangegeven dat je rookt. Wij adviseren je te stoppen met roken. Gedurende lichamelijke inspanning moet zuurstof naar de spieren worden vervoerd. De spieren worden van zuurstof voorzien door het bloed. Hiervoor bevatten de rode bloedcellen een eiwit, het hemoglobine, dat zuurstof moet vervoeren. De koolmonoxide (kolendamp) die in de tabaksrook zit, bindt zich 200 à 300 keer sneller aan hemoglobine dan zuurstof dat kan. Als de koolmonoxide zich aan het hemoglobine bindt, kan het minder zuurstof bevatten en wordt er dus ook minder zuurstof naar de werkende spieren vervoerd.

Kortom, sportieve inspanning kost je veel meer moeite dan het niet rokers kost. Daarnaast hebben niet-rokers tijdens en na lichamelijke inspanning een lagere polsslag en bloeddruk dan rokers, kunnen niet-rokers meer lucht uit hun longen persen dan rokers en kunnen niet-rokers na een inspanning sneller weer normaal ademhalen dan rokers.

Op basis van jouw antwoord(en) adviseren wij jou je sportbeoefening enkele weken te beperken tot laag intensieve activiteiten. Indien de klachten daarna nog steeds bestaan dan adviseren wij je contact op te nemen met een sportarts werkzaam in een sportmedische instelling bij je in de buurt of met je eigen huisarts. Adressen van de erkende sportmedische instellingen zijn te vinden via www.sportzorg.nl. Bij het maken van een afspraak kun je aangeven dat je een cardiovasculaire screening wilt ondergaan.

Graag attenderen wij je erop dat deze uitkomst van de vragenlijst niet per definitie betekent dat je iets ernstigs onder de leden heeft. Het advies luidt alleen dat het verstandig is om nader onderzoek te laten verrichten.

Als je zich verder geen zorgen maakt over je gezondheid kun je doorgaan met het beoefenen van licht tot matige intensiteit van fysieke activiteiten/oefeningen.

Maak jij je toch zorgen? 

Wij adviseren je om je huisarts of een sportarts te raadplegen voordat je met sporten begint. Informatie en adressen van sportartsen werkzaam bij de erkende sportmedische instellingen zijn te vinden op www.sportzorg.nl.

Je hebt de vragenlijst niet ingevuld.

Deze vragenlijst is met de grootste zorg ontwikkeld en is bedoeld als eerste screening op risicofactoren. De vragenlijst kan het advies van een medisch professional niet vervangen. Aan het gebruik ervan kun je geen rechten ontlenen. Indien je klachten ervaart adviseren wij je een arts te raadplegen.

Zoek een sportzorgprofessional