• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Sportmedisch advies ‘Veiligheid & Vakmanschap’ (VeVa)

Fit aan de start

De VeVa-opleiding is één van de meest fysieke opleidingen die je kunt volgen op mbo-niveau. Hoeveel en hoe vaak je sport is afhankelijk van je vakrichting, maar reken op minimaal zes tot acht uur sporten per week tijdens je VeVa-opleiding. Welke richting je ook kiest, het is voor jezelf prettig als je fit aan de opleiding begint.

Het Sportmedisch onderzoek

Voor toelating tot de opleiding wordt een sportkeuring vereist, waarbij wordt nagegaan of zonder problemen kan worden voldaan aan de sportieve inspanningen tijdens de opleiding.

Je moet zelf een Sportmedisch onderzoek af laten nemen. Adressen kun je vinden op Sportvitalit.

Problemen met inloggen? 

Bij een niet werkende inlog kun je zelf een nieuw wachtwoord aanvragen via de https://mijn.sportvitalit.nl/veva.

Je kunt dan kiezen voor de optie 'Ik ben mijn wachtwoord vergeten', de gebruikersnaam die je invult is het mailadres dat je gebruikt tijdens aanmelding. Nog steeds problemen met inloggen of heb je andere vragen neem dan contact op met SportvitalIT via: info@sportvitalit.nl of telefoon:  (040) 3333 001.

Wanneer mag ik beginnen aan de VeVa-opleiding?

De resultaten van jouw test komen in een rapport te staan. Is de uitslag positief, dan mag je beginnen aan de VeVa-opleiding. Let op: Het Sportmedisch onderzoek is een keuring die nodig is om na te gaan of je de VeVa-opleiding kunt volgen, dit wil dus niet zeggen dat je aan het eind van je opleiding automatisch goedgekeurd wordt voor Defensie. Wanneer je solliciteert bij Defensie onderga je nog een aanstellingskeuring die een (verplicht) onderdeel is van het complete selectietraject bij Defensie (bestaande uit een psychologisch onderzoek, een geneeskundig onderzoek en een veiligheidsonderzoek).

Wat houdt een Sportmedisch onderzoek eigenlijk in?

Wat kun je verwachten tijdens een Sportmedisch onderzoek?

  • De vooraf door jou ingevulde vragenlijst wordt besproken.
  • Je krijgt een lichamelijk onderzoek.
  • Je lengte, gewicht en vetpercentage worden gemeten
  • Je ondergaat een orthopedisch onderzoek waarbij de werking van al je gewrichten gecheckt wordt.

De arts die de test afneemt zal letten op klachten over aandoeningen aan benen, voeten, knieën en heupen. Je hart- en longfunctie worden gecheckt en er wordt gekeken of je allergieën, astma, of andere blijvende klachten hebt.

Wat kost een Sportmedisch onderzoek?

De kosten van een Sportmedisch onderzoek kunnen per instelling verschillen maar worden in de meeste gevallen vergoed door je zorgverzekeraar mits je aanvullend verzekerd bent. Net als voorgaande jaren is er een verplicht eigen risico. Het eigen risico geldt niet voor kosten die vergoed worden uit de aanvullende verzekering. De vergoeding voor sportzorg valt onder de aanvullende verzekering. Een Sportmedisch onderzoek heeft dus geen invloed op je eigen risico!

Wat zijn de eisen van Defensie na mijn opleiding?

Defensie beschikt over een eigen medische afdeling. Zij weten exact aan welke eisen je moet voldoen aan het eind van je opleiding. Zij kunnen je dus ook vertellen of zaken die tijdens de Sportmedisch onderzoek naar voren zijn komen in de toekomst problemen kunnen opleveren.

Als je afhankelijk bent van medicijnen, astma hebt of in verband met lichamelijke problemen regelmatig begeleid wordt door een arts, neem dan contact op met de Medische Balie: 0889-561174 of via emailformulier.

Bij gestoord kleurenzien kan een vooronderzoek worden aangevraagd bij Defensie. Tijdens dit vooronderzoek wordt het kleurengezien uitgebreid getest. Bij 3 of meer fouten op de test moet je contact opnemen met de Medische Balie: 0889-561174

Bij gehoorverlies word je voor nader onderzoek en advies doorverwezen naar de Medische Balie: 0889-561174
 


 

Zoek een sportzorgprofessional