• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
Voeding

19 september: Dag van de Diëtist

Nederlandse Vereniging Diëtisten (NVD) geeft ieder jaar een bepaald thema aan de 'Dag van de Diëtist'. Het thema van dit jaar is samenwerken.

Sportdiëtist Ellen Steinmeijer van ABCdiëtistennetwerk geeft daar tijdens haar werkzaamheden invulling aan. Daarom stelden wij Ellen op deze speciale 'Dag van de Diëtist' een aantal vragen. Zo krijg je een goed beeld van haar werk als diëtist en sportdiëtist én de verschillende disciplines waar ze mee samenwerkt

Tekst gaat onder de afbeelding verder
19 september: Dag van de Diëtist

Wat het verschil is tussen een diëtist en een sportdiëtist?

Ellen Steinmeijer: “De sportdiëtist heeft de postHBO opleiding voeding en sport gevolgd. Ook is de sportdiëtist vaak lid van de VSN (Nederlandse Vereniging Sportdietisten). Daarnaast kan de sportdietist ook nog andere expertises in huis hebben zoals maag-darmklachten, eetstoornissen.

Verder is de sportdiëtist gespecialiseerd in het opstellen van een individueel voedingsplan voor sporters, heeft hij gedegen kennis van inspanningsfysiologie en weet tegen welke voedingsproblemen jij als sporter kunt aanlopen. Goed eten en drinken heeft veel invloed op je gezondheid én je prestatievermogen.”

Zoek een sportdiëtist

Met welke disciplines werkt de sportdiëtist en de diëtist samen?

Ellen: "Als ik kijk naar mijn eigen werk, werk ik samen met vele disciplines, zoals de huisarts, psycholoog, leefstijlcoach, fysiotherapeut, praktijkondersteuner, etc. Als sportdiëtist zet ik zelfs nog een stapje verder en werk ik ook nauw samen met coaches, ouders, begeleiders, sportartsen, sportfysiotherapeuten of bij een teamsport zelfs met het gehele team. Maar het kan natuurlijk ook een samenwerking zijn met je personal trainer of hardloopclubje."

Wat kan de sportdiëtist voor je betekenen?

Als sporter wil je zo optimaal mogelijk presteren. Voeding speelt hierin een belangrijke rol. Echter de eisen die een (zeer actieve) recreatieve sporter of een topsporter aan de prestatie stelt kan verschillen. De sportdiëtist houdt rekening met wat jij wilt, wat voor jou belangrijk is en zal het voedingsplan daarop afstemmen. De sportdiëtist bekijkt samen met jou hoe jij je prestaties kan verbeteren met volwaardige basisvoeding en hoe jij jouw herstel bevordert na een training of een wedstrijd.

Wat kun jij als sporter verwachten van de sportdiëtist?

Als sporter mag jij verwachten dat de sportdiëtist rekening houdt met:

  1. Bevorderen van gezondheid/weerstand van de sporter;
  2. Prestatie en herstel;
  3. Optimaliseren voedingspatroon waarbij rekening wordt gehouden met energieverbruik, het aantal trainingen, de intensiteit, duur en eetmomenten/timing van de maaltijden;
  4. De juiste sportvoeding /samenstelling bij de soort sport. Een krachtsporter heeft namelijk een andere voeding nodig dan een duursporter;
  5. Supplementenadvies;
  6. Eventueel gebruik van eiwitshakes;
  7. Klachten bij/tijdens het sporten: spierkramp, vermoeidheid, maag-darmproblemen, of slechte eetlust;
  8. Lichaamssamenstelling: overgewicht, ondergewicht, vetpercentage daling/stijging.

Lees meer over de sportdiëtist

 


Auteur
Ellen Steinmeijer
Zoek een sportzorgprofessional