• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
(Sport)blessures, Hardlopen

5 tips om hielspoor te voorkomen

Hielspoor is een overbelastingsblessure van de peesplaat (plantaire fascie) onder de voet. Soms kan door die irritatie een benige punt bij de aanhechting op het hielbot ontstaan die dan te zien is op röntgenfoto's. Dit is waar het de naam 'hielspoor' aan dankt. De pijn komt door de overbelasting/irritatie van de peesplaat, niet door de benige punt. De benige punt blijft ook bestaan na het wegtrekken van de pijnklachten/blessure. Hoe voorkom je hielspoor? Sportzorg geeft je vijf tips om hielspoor te voorkomen.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
5 tips om hielspoor te voorkomen

Vijf tips om hielspoor te voorkomen

Sportzorg geeft je vijf tips om hielspoor te voorkomen.

Tip 1: Draag geschikt schoeisel

Kies schoenen die goed passen en voldoende demping bieden. Vermijd schoenen met hoge hakken of platte zolen, omdat deze de druk op de hiel kunnen vergroten. Schoenen met goede schokabsorptie en ondersteuning van de voetboog zijn ideaal. Steunzolen bij een afwijkende stand van de voet geven extra ondersteuning en kunnen mogelijk helpen om voetklachten zoals hielspoor helpen te voorkomen.

Tip 2: Let op je loop- en rentechniek

Zorg ervoor dat je een goede loop- en ren techniek hebt. Vermijd overmatige belasting van de hielen tijdens het wandelen of hardlopen. Probeer zachte oppervlakten te verkiezen boven harde ondergronden.

Tip 3: Beheers je lichaamsgewicht

Overgewicht kan extra druk op de voeten en hielen veroorzaken, waardoor het risico op hielspoor toeneemt. Zorg voor een gezond lichaamsgewicht door een evenwichtig voedingspatroon en regelmatige lichaamsbeweging.

Tip 4: Doe regelmatig oefeningen voor de voet- en kuitspieren

Het versterken en rekken van de spieren in je voeten en kuiten kan helpen om de druk op de hiel te verminderen. Doe regelmatig oefeningen zoals teenkrullen, kuitstretching en het oppakken van kleine voorwerpen met je tenen. Ook het masseren van de onderzijde van de voet met een (tennis)bal helpt de peesplaat ontspannen.

Tip 5: Neem rust en vermijd overbelasting

Voorkom overmatige belasting van je voeten en hielen door voldoende rust te nemen. Vermijd langdurig staan of lopen op harde oppervlakken. Als je pijn of ongemak in je hielen ervaart, geef je voeten dan voldoende tijd om te herstellen voordat je weer intensieve activiteiten onderneemt. En misschien wel het belangrijkste: zorg altijd voor een goede opbouw van je trainingsschema met voldoende rustmomenten tussendoor. 

Raadpleeg sportarts aanhoudende hielspoorklachten 

Het is belangrijk om te onthouden dat deze tips mogelijk niet in alle gevallen hielspoor volledig kunnen voorkomen, maar ze kunnen wel helpen het risico te verminderen. Als je aanhoudende pijn of symptomen ervaart, raadpleeg dan een (sport)arts of een gekwalificeerde zorgverlener voor een juiste diagnose en behandeling.

Zoek een sportarts of sportzorgprofessional in je buurt


Zoek een sportzorgprofessional