• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Hardloopschema:

van 5 kilometer t/m de marathon

Zie een hardloopschema altijd als leidraad en niet als ‘must’. Na een zware dag op het werk of op een dag met slechte benen moet niet ten koste van alles een bepaalde training worden afgewerkt. Lees eerst de uitleg voordat je de hardloopschema's raadpleegt. Elk hardloopschema is gemaakt door sporarts Guido Vroemen.

Belangrijk om te weten bij het lezen van het hardloopschema:

Allereerst is het handig om te weten wat trainingszones zijn, anders weet je niet met welke intensiteit je moet lopen. Deze kunnen bepaald worden met de resulaten van een (loopband)test waarbij de anaerobe drempel (=omslagpunt) wordt bepaald. Dit kan met een veldtest zoals de VIAD test (vermoedelijke individuele anaerobe drempel). Maar kan ook met behulp van ergospirometrie apparatuur (=ademgas analyse) worden bepaald tijdens een loopband test in het inspanningslab (van bv een Sportmedische Instelling,
SMA/SMI). 

De gehele uitleg van het hardloopschema is hier terug te vinden. 

Hardloopschema voor beginnende hardlopers

Uniek aan dit trainingsschema voor hardlopen is dat het rekening houdt met pijntjes/blessures van lopers. Veel lopers houden zich aan een hardloopschema. Ook wanneer er pijntjes zijn blijven ze het hardloopschema aanhouden. Het hardloopschema uit het document doet dit niet en geeft eventueel een alternatieve training aan.

Meer tips voor beginnende hardlopers

 

 

 

 

Hardloopschema om te rennen

Zoek een sportzorgprofessional