- Snel herstel met onze oefeningen
- Trainingsprogramma’s op maat
- Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
Kan ik zomaar beginnen met hardlopen?
Naast het feit dat hardlopen gezond, leuk en ontspannend is, vraagt de sport veel van je lichaam. Je belast je bewegingsapparaat en de prestatie vraagt een forse inspanning van je hart- en bloedvaten. Het is dan ook belangrijk dat je op een verantwoorde manier begint met hardlopen. Hoe je dat het beste aanpakt? In ieder geval met een goed trainingsschema en goede hardloopschoenen.
Lees ook de blog van sportpsycholoog Ciska de Bruijn: 'Het weer is geen excuus: sporten met een goede mindset'


Wanneer is sportmedisch advies noodzakelijk?
Met hardlopen train je onder andere de hart- en bloedvaten. Deze belast je extra. Ben je gezond, jonger dan 35 jaar en heb je geen hart- en vaatziekten in je familie, dan kun je rustig beginnen met hardlopen. Ben je ouder dan 35 jaar en heb je langere tijd niet meer aan sport gedaan of heb je risicofactoren voor hart- en vaatziekten, dan is het verstandig om eerst een sportmedisch onderzoek te ondergaan.
Heb je een fors overgewicht (BMI > 27,5 < 30) dan is het verstandig om te beginnen met andere, minder belastende sportieve activiteiten voor een periode van 2 tot 3 maanden. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn goede sporten die minder belastend zijn voor je lichaam. Hierna kun je voorzichtig beginnen met hardlopen.
Heb je een BMI van 30 of meer of een chronische ziekte of aandoening dan is het raadzaam om sportmedisch advies te vragen voordat je gaat sporten. Ook als je klachten hebt (of in het verleden hebt gehad) van je rug of onderste ledematen dan is het verstandig om een sportmedisch advies in te winnen.
Een sportmedisch advies komt voort uit een sportmedisch onderzoek dat wordt verricht door een sportarts op een sportmedische instelling.
Sportsteunzolen
Over het algemeen heeft een hardloper geen steunzool nodig. Toch kan een sportsteunzool helpen om je na een blessure weer beter op de been te krijgen. Het is zaak om een sportsteunzool alleen te laten aanmeten als dat echt nodig is. Er bestaat namelijk een kans op het ontstaan van (andere) blessures als de sportsteunzolen niet goed of onnodig zijn aangemeten.
Als je een blessure hebt of meer informatie over sportsteunzolen wilt, vraag dan advies van een (sport-)arts of (sport-)podotherapeut.

KTS staat voor Kennis Transfer Sportgezondheidszorg. Een KTS groep is een groep experts die wetenschappelijk onderzoek op gebied van sport vertalen naar de eindgebruiker (over het algemeen de sporters) of vanuit de vraag van de eindgebruiker wetenschappelijk onderzoek stimuleren. Een KTS groep is samengesteld uit experts vanuit de sporttak. Dit kunnen artsen, sporters, fysiotherapeuten, diëtisten, psychologen, etc. zijn. Twee dingen hebben ze gemeen; de liefde voor de sport en de expertise om de uitkomsten van onderzoek toepasbaar te kunnen maken voor sporters!
De KTS groep Hardlopen bestaat uit:
- Wetenschappers: Ida Buist en Marienke van Middelkoop
- Sportartsen: Arjan Kokshoorn en Steef Bredeweg
- Fysiotherapeut: Wim van Houtert
- Atletiekunie: Patrick Aris - manager loopsport
- VeiligheidNL: Wim Schoots
Vanuit Sportgeneeskunde Nederland:
- Kelley Post - communicatiemanager bureau sportgeneeskunde
- Nelly Voogt - projectleider KTS
Bronnen:
De adviezen in deze uitgave zijn op basis van expert opinion geschreven door de KTS groep ‘hardlopen’. Geraadpleegde bronnen zijn atletiekunie.nl, sportzorg.nl en voorkomblessures.nl.