• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Hoe beoordeel ik pijn?

Hulp bij klachten: de VAS schaal 

Zoals gezegd vraagt hardlopen nogal wat van je lichaam. Tijdens trainingen verleg je de fysieke grenzen van je lichaam. Dat veroorzaakt soms klachten in de vorm van pijn. Luisteren naar je lichaam is een veel gegeven advies. Maar hoe werkt dat? En welke pijn is goed, welke pijn is slecht. Om je te helpen verwijzen we graag naar de VAS schaal (Visueel Analoge Schaal).

VAS schaal (Visueel Analoge Schaal)

De 'VAS schaal' is een veelgebruikte en betrouwbare manier om je ervaring van klachten (of de afwezigheid ervan) aan te geven met een cijfer. Klachten zijn symptomen die een belemmering zijn voor je fitheid. Denk aan: een pijntje, stijfheid, irritatie, vermoeidheid, eventuele ziekte. Iedereen interpreteert deze klachten verschillend en daarom is het handig om ze uit te drukken met een cijfer.

Ervaar je veel klachten dan is het cijfer in de schaal hoger, ervaar je weinig klachten dan is het cijfer lager. Een 10 staat voor de meest ondragelijke klachten die je kunt ervaren, een 1 staat voor praktisch geen klachten.

Bron afbeelding: NHG-richtlijnen

Hoe werkt de pijnschaal?

De schaal is een leidraad voor jou tijdens je trainingen en helpt je om op een veilige manier, blessurevrij toe te werken naar een half uur lopen.

Na een half uur lopen ga je na wat voor klachten je ervaart door een cijfer te geven van de VAS Schaal:

  • scoor je een 2 of lager, dan start je de volgende training in het schema.
  • scoor je  een 3 dan doe je dezelfde training nog eens.
  • scoor je een 4 of hoger dan start je bij het begin van het schema om verergering van klachten te voorkomen. 

Hoe om te gaan met pijn tijdens of na het hardlopen?

Tijdens of na het hardlopen kan er wel eens pijn ontstaan. Dit komt regelmatig voor door de grote belasting van spieren, pezen, botten en gewrichten tijdens het hardlopen. Vaak is het lastig om een onderscheid te maken tussen een onschuldig pijntje dat vanzelf weer verdwijnt en een beginnende blessure.

Als de pijn snel verdwijnt na het hardlopen en de volgende ochtend niet meer aanwezig is, dan kun je gerust doorgaan met lopen. Als de pijn langer aanwezig blijft na het lopen (de volgende ochtend nog aanwezig is) dan is het verstandig om de volgende twee trainingen aan te passen qua tijdsduur en intensiteit. Loop op rustig tempo de helft van wat je voorgenomen had. Loop in ieder geval nooit door de pijn heen!

Is de pijn bij de volgende training nog steeds aanwezig, dan is het verstandig om twee trainingen over te slaan en minder belastende sportieve activiteiten (wandelen, fietsen, zwemmen) te gaan doen. Bouw hierna het hardlopen weer rustig op. Zie ook trainingsschema voor beginnende hardlopers.

Direct naar trainingsschema's voor beginnende hardlopers

Als de pijn blijft bestaan neem dan wat langere tijd rust (2 tot 3 weken) en blijf actief in andere mindere belastende sporten zoals wandelen, fietsen en zwemmen. Blijven de problemen ook na deze 2 tot 3 weken bestaan, vraag dan een advies aan een (sport-)arts of (sport-)fysiotherapeut. Informatie over sportmedische instellingen en (sport)fysiotherapeuten bij jou in de omgeving kun je eenvoudig vinden.

Vind een sportarts of andere professionals

KTS Hardlopen

Dit is een uitgave van de KTS groep Hardlopen van de Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG).

KTS staat voor Kennis Transfer Sportgezondheidszorg. Een KTS groep is een groep experts die wetenschappelijk onderzoek op gebied van sport vertalen naar de eindgebruiker (over het algemeen de sporters) of vanuit de vraag van de eindgebruiker wetenschappelijk onderzoek stimuleren. Een KTS groep is samengesteld uit experts vanuit de sporttak. Dit kunnen artsen, sporters, fysiotherapeuten, diëtisten, psychologen, etc. zijn. Twee dingen hebben ze gemeen; de liefde voor de sport en de expertise om de uitkomsten van onderzoek toepasbaar te kunnen maken voor sporters!

Bronnen:
De adviezen in deze uitgave zijn op basis van expert opinion geschreven door de KTS groep ‘hardlopen’. Geraadpleegde bronnen zijn atletiekunie.nl, sportzorg.nl en voorkomblessures.nl.
 

Zoek een sportzorgprofessional