• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
(Sport)blessures, Professionals

Afwijkende voetenstand medeoorzaak blessures

Zo comfortabel mogelijk sporten. Dat willen we allemaal! Of je nu recreatief sport of een topsporter bent we willen met plezier sport beoefenen. Wist je dat bij sport de voeten wel 3-5 keer het lichaamsgewicht moeten dragen ten opzichte van gewoon lopen? Deze belasting vergt veel van ons lichaam en bij een verkeerde belasting van de spieren en gewrichten ontstaan blessures. Blessures zijn vaak te wijten aan een afwijkende voetstand. Laat dat nou precies hetgeen zijn dat we met een sportzool kunnen voorkomen. Beter voorkomen dan genezen, toch? Daar weten de fysiotherapeuten aangesloten bij VSO netwerk alles van. Lees daarom deze blog van VSO netwerk.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Afwijkende voetenstand medeoorzaak blessures

Afwijkende voetstand? Hoe kom je erachter?

Met een dynamische voet- en loopanalyse wordt onderzocht of er sprake is van een afwijkende voetafwikkeling. En bij klachten kan worden bevestigd of ze worden veroorzaakt door deze afwijkende afwikkeling. Een sportzool of sportinlay gericht op jouw prestatie ambities en/of klachten kan een uitkomst bieden tegen pijn tijdens het sporten en ter voorkoming van blessures.

Wat is een sportzool?

Een sportzool is op maat gemaakt net als een alledaagse steunzool. Bij het ontwerpen van een sportzool ligt de nadruk op comfort en demping, daarna komt effect. Bij een alledaagse steunzool is een stevige ondersteuning het belangrijkste, waarbij de voet echt wordt gecorrigeerd en gestuurd door de zool.

Een steunzool, en zeker een sportsteunzool, moet het natuurlijke inveren van de voet respecteren, waardoor de spieren actief en sterk blijven. De steun dient de voet te helpen, daar waar de voet het zelf niet redt.

Specifieke sportzolen voor verschillende sporten

Daarnaast zijn er specifieke sportzolen voor verschillende soorten sporten. Niet iedere sport heeft bijvoorbeeld dezelfde demping nodig.

  1. Sportzolen geschikt voor 'lineaire sporten'.
    Denk aan hardlopen, wandelen, etc. Bij deze sporten wordt er op herhaaldelijke wijze gezorgd voor dezelfde belasting en beweging. 
  2. Sportzolen geschikt voor  'niet-lineaire sporten'.
    Denk aan voetbal, volleybal, etc. Dit zijn sporten waarbij er specifieke bewegingen nodig zijn en er dus verschil in demping en of ondersteuning is.

Het is dus bij een op maat gemaakte sportzool door de (sport)podotherapeut belangrijk om rekening te houden met meerdere variabelen, zoals voetstand, sportsoort, persoonlijke wensen.

Op de website van VSO netwerk lees je meer over dynamische voet- en loopanalyse en kun je terecht bij een fysiotherapeut van het VSO Netwerk bij jou in de buurt.


Zoek een sportzorgprofessional