• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Hoe een afgeknelde bekkenslagader de carrière van profwielrenster Vera Koedooder beknelde

Voormalig profwielrenster Vera Koedooder gold als een groot talent, tot een afgeknelde bekkenslagader roet in het eten gooide. In dit interview vertelt ze over deze blessure.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Hoe een afgeknelde bekkenslagader de carrière van profwielrenster Vera Koedooder beknelde

Ze was veelbelovend en werd tussen haar 16e en 20e de nieuwe Leontien van Moorsel genoemd; voormalig profwielrenster Vera Koedooder (1983). Ze maakte het waar en behaalde diverse grote titels. Haar medaillestand bleef echter lager dan gepland door een mysterieuze blessure. Een afgeknelde bekkenslagader in haar linkerbeen bleek het probleem. Een operatie kreeg haar weer op de rit, maar sinds twee jaar is het probleem helaas weer terug. Door haar verhaal te vertellen en te wijzen op de self check, wil Vera andere mensen behoeden voor veel pijn en ellende.

Super talent                                   

“Ik werd een super talent genoemd. Als junior reed ik record Wattages tijdens de fietstesten op Papendal en bij de dames trapte ik bij dezelfde testen standaard bij de besten van Nederland. Ook won ik veel prijzen. In 2000 en 2001 won ik onder andere goud op het NK tijdrijden. Ik werd twee keer wereldkampioene op de baan en ik  won in 2002 onder andere brons op het EK tijdrijden en  goud, zilver en brons op het EK Baan. Ik zat in een stijgende lijn, maar vanaf 2004 begon ik te stagneren. Sterker nog, ik ging achteruit. In 2002 kreeg ik een slapend linkerbeen in tijdritten ten gevolge van een uitpuilende tussenwervelschijf. Voor mijn blijkbaar zwakke rugspieren ben ik specifieke krachttraining voor mijn rug gaan doen en de klachten verdwenen. In 2004 begon mijn linkerbeen echter opnieuw te tintelen tijdens het fietsen.” Een uitpuilende tussenwervelschijf kon het probleem niet meer zijn, maar tintelingen gingen nu zelfs over in heftige steken, snelle verzuring en verschrikkelijke pijn. Aan haar prestaties was het lange tijd niet af te lezen. Totdat het in de zomer van 2015 echt niet meer ging en ze zelfs moest afstappen in wedstrijden. Trainers, coaches, fysiotherapeut, manueel therapeut, masseur;  allen stonden voor een raadsel.

Afgeknelde bekkenslagader

De klachten bleven mysterieus totdat Koedooder vrij toevallig op het juiste spoor werd gezet. “Een bekende van mij verwees me naar sportarts Goof Schep in het Maxima Medisch Centrum. Daar deed ik een fietstest , kreeg ik een echo en werd de bloeddruk in beide benen gemeten. Het was Goof direct duidelijk: een vernauwde, afgeknelde bekkenslagader.” Toen bleek ook direct dat de jaren van keihard (door)trainen, een averechts effect hadden gehad.  Als je op topsportniveau sport, moet er enorm veel bloed in een hoog tempo door je lichaam gepompt worden. Je fietst veel en zit veel in een diepe buiging en bij die diepe buiging ontstaat juist de afknelling. Als je dan ook nog harder gaat trainen, omdat je stagneert en zelfs achteruit gaat, maak je het alleen maar erger zonder dat je het weet!  Het vele bloed kan er niet goed doorheen en dus kreeg ik een enorm pijnlijk, tintelend been en hetzelfde aan mijn voet. Ik verzuurde links extreem snel. Het was enorm frustrerend. Ik haalde mijn niveau niet meer. Achteraf gezien realiseerde ik mij dat het eigenlijk extra  knap is geweest dat ik ondanks alles nog zoveel overwinningen op mijn naam heb kunnen zetten.”

Operatie en herstel

Een operatie moest het probleem verhelpen en die kwam er, op 11 november 2005. Met een deel uit de liesader (veneuze patch) werd de vernauwing in de bekkenslagader opgeheven en de knik verholpen. Een zware ingreep en niet zonder risico. Bovendien moest Koedooder daarna van ver komen om haar topsportloopbaan te vervolgen. “ Al met al ben ik twee maanden bezig geweest met het herstel. Ik volgde nauwkeurig het revalidatieschema van het MMC. Mijn eerste echte wedstrijd reed ik weer op 2 april 2006. Een criterium, de GP Lavit in Oploo, die ik gelijk op mijn naam schreef. In mei 2006 werd ik 2e in een zware UCI klassieker na een sprint-a-deux met Marianne Vos. Dat gaf me veel vertrouwen! Ik had weer twee werkende benen!” De nog maar 22-jarige tempobeul uit Bovenkarspel kon weer vooruit kijken. Wat restte was een periodieke controle of de ‘veneuze patch’ het vele bloed dat onder hoge druk door de ader stroomt, ook aankan. De gebruikte liesader kan uitlubberen en knappen. Een fietstest en een echo in 2013 vertoonden geen problemen. Toch kreeg ze in 2014, twee jaar na deelname aan de Olympische Spelen, opnieuw klachten. Vooral met tijdrijden en klimmen. Een slapend been en nu ook heftige pijn in de bilstreek. Hoewel een terugkeer van het euvel door haar hoofd schoot, ging ze door met fietsen. De testresultaten waren immers goed en ze was bekend met een zitvlakprobleem. Ondanks veel pijn sloot ze na achttien jaar haar loopbaan in december 2016 af met onder andere  zilver op het NK baanwielrennen. Een nieuw leven zonder topsport lonkte.

Wat nu?

De twijfel bleef echter. Wat was er aan de hand? Ze had immers de laatste jaren van haar loopbaan wederom met veel klachten in haar linker been gefietst. “In januari 2017 besloot ik toch terug te gaan naar Goof om mijn vermoeden van een opnieuw afgeknelde vernauwde bekkenslagader te laten onderzoeken. Onderzoek was duidelijk: inderdaad. Mijn bekkenslagader is voor en achter de patch toch opnieuw gaan vernauwen. Ik heb in 2015 en 2016 achteraf ook teveel en te diep in de knikhouding gereden. Als je het uittelt, heb ik na de operatie in 2005 circa 200.000 km gefietst. Het is dus ook niet verwonderlijk dat de kwetsbare bloedvaten schade opgelopen hebben. Een nieuwe operatie is risicovol en ik weet nog niet of ik het wil. Toch denk ik er wel over na, want ik fiets nu voor mijn werk! Ik geef clinics en fiets mee met het SterrenfietsTeam om goede doelen te helpen. Met een extra hoog stuur gaat het iets beter, maar de klachten blijven aanhouden. Ik wil dus eigenlijk wel pijn- en tintelvrij kunnen fietsen. Maar, dat zie ik straks wel.”

Vera’s boodschap

“Mijn boodschap is vooral: luister naar je lichaam. Heb je bijvoorbeeld  extreem veel pijn in één of twee benen? Meer dan dat je eerder gewend was? Of heb je een doof gevoel alsof je been een blok beton is? Verzuur je snel? Trekt de pijn na inspanning vrij snel weer weg? Heb je tintelingen en een extreem koude, slecht doorbloede voet na het fietsen? Merkt de masseur duidelijk verschil tussen links en rechts? Doe dan de self check. Dit helpt je aanwijzingen te vinden of ook jij een afgeknelde bekkenslagader hebt. Heb je aanwijzingen of twijfel je? Bezoek dan sportarts Goof Schep in het Maxima Medisch Centrum. Wil je preventief te werk gaan? Controleer dan zeker je fietshouding. Hoe kleiner de hoek, hoe meer kans je loopt. Zet je stuur dus ook hoger en het zadel meer naar voren.”

Vera weet het zeker: “Ik had, vooral in 2004/2005 en 2015/2016, veel meer kunnen winnen als ik deze blessure niet had of er eerder achter was gekomen. Ik had liever in plaats van één keer meerdere keren mijn sleutelbeen gebroken, dan dat ik ooit een bekkenslagadervernauwing had hoeven hebben. Het is de meest frustrerende en gecompliceerde blessure die je volgens mij kunt hebben. Ik heb jarenlang door ontzettende pijn heen gefietst en wedstrijden gewonnen op één been. Dat leed wil ik anderen besparen. Doe de self check!”

Meer informatie


Zoek een sportzorgprofessional