• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Last van de grote teen in nieuwe hardloopschoenen

Na het wisselen van hardloopschoenen kreeg een hardloper last van zijn grote teen. Omdat hij niet precies weet wat de klacht voor hem betekent stelde hij de vraag aan de digitale sportarts. 

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Last van de grote teen in nieuwe hardloopschoenen

Bij de digitale sportarts kwam de volgende vraag van een hardloper binnen.

Vier maanden geleden ben ik begonnen met het lopen op nieuwe hardloopschoenen. De nieuwe schoenen zijn dezelfde schoenen als mijn vorige, maar dan een vernieuwd model. 
In de eerste drie maanden heb ik zonder klachten gelopen. Een maand geleden merkte ik op dat ik mijn grote teen een lichte zwelling had. De zwelling is pijnlijk als de druk van een hardloopschoen op komt te staan. Dit is tot nu toe niet veranderd. Hetzelfde heb ik ook aan de andere voet gehad, dit verdween weer na 2 weken. Het lopen op mijn oude hardloopschoenen geeft geen klachten. 
Aan mijn hardloopschema is in deze periode niets veranderd. Daarom is het vreemd dat ik de eerste drie maanden blessurevrij heb kunnen lopen op de nieuwe schoenen en dat ik daarna klachten krijg. Wat is het advies hierbij?

Het antwoord van de sportarts

De opvolger in de lijn van een model hardloopschoen betekent (helaas) niet dat er qua pasvorm, stabiliteit, demping etc. niets is veranderd. Het lijkt er op dat er een relatie is tussen de blessure en de hardloopschoen. Advies dus ook om je hier over te laten informeren bij de hardloopspeciaalzaak. Pijnklachten aan de grote teen, suggereert extra afwikkeling/druk naar de binnenkant (overpronatie). Afhankelijk van afwikkeling van je voet zonder en met hardloopschoen kan dan extra mediale steun helpen. Dit kan al in de schoen zijn verwerkt (antipronatieschoen) en/of middels een steunzooltje of op maat gemaakte sportsteunzool extra worden ondersteunt. Goed om nu even op de oude hardloopschoenen te lopen en de grote teen wat rust te gunnen (herstel). Wellicht dat een kleine aanpassing van de nieuwe hardloopschoen vervolgens voldoende is om deze schoen weer zonder klachten te kunnen gebruiken! Koop anders nog een keer een nieuw exemplaar van het oude model. Bij twijfel over de diagnose raad ik een afspraak aan bij de sportarts.

Bron: Digitale sportarts - hardlopen
Kijk voor meer informatie over het werk van de sportarts op: https://www.sportzorg.nl/zoek-een-sportzorgprofessional/sportmedische-instelling-sportarts.
Ook vind je hier adressen van sportartsen bij jou in de buurt.

De vragen aan de digitale sportarts worden beantwoord door leden van de Vereniging voor Sportgeneeskunde.


Zoek een sportzorgprofessional