• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Sportarts Elsbeth van Dorssen actief op WK Zwemmen

Vandaag start het WK kortebaanzwemmen in Canada, met 15 Nederlandse zwemmers. Om de zwemmers te begeleiden op sportmedisch gebied is sportarts Elsbeth van Dorssen aanwezig in Canada. Wij spraken haar vlak voor haar vertrek op Schiphol. 

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Sportarts Elsbeth van Dorssen actief op WK Zwemmen

Het wereldkampioenschap (WK) kortebaanzwemmen vindt deze week plaats in Windsor Canada. Nederland is met 15 zwemmers vertegenwoordigd. Ook sportarts Elsbeth van Dorssen is aanwezig. Zij verzorgt de sportmedische begeleiding van de zwemmers, zodat deze zo fit mogelijk het toernooi doorkomen. We spraken haar kort voor vertrek op Schiphol.  

Vooraf aan het WK

“Vooraf aan het WK ben ik met name bezig met het jetlagprotocol. Het jetlagprotocol houdt in dat ik de zwemmers zo goed mogelijk voorbereid op het tijverschil. Om zo weinig mogelijk last te hebben van een jetlag kun je hier in Nederland al aan de nodige voorbereiding treffen.  We vliegen naar het westen en gaan zo’n 5 uur terug in de tijd. Het is dan belangrijk in Nederland al aan het ritme van Canada te wennen. Zo kun je per dag een half uur later opstaan en dus ook een half uur later naar bed gaan. Licht speelt daarbij belangrijke rol. Als het donker wordt maakt je lichaam melatonine aan, waardoor je moe wordt. Door je te begeven in een omgeving met zoveel mogelijk licht kun je deze aanmaak beperken. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een zogenaamde lichtbril. Deze bril zorgt ervoor dat het slaap- en waakritme wordt verschoven.”
Eerder dit jaar demonstreerde Pieter van den Hoogenband de bril bij De Wereld Draait Door. Bekijk dit fragment.

“Daarnaast stel ik een hygiëneprotocol op om de kans op het krijgen van een infectie, bijvoorbeeld door slechte hygiëne, te verkleinen. Uit internationaal onderzoek blijkt namelijk dat (gemiddeld) twintig tot dertig procent van de sporters tijdens de Olympische Spelen aan een vorm van infectie lijdt door een virus of bacterie. Een prestatievermindering van één of twee procent kan al ernstige gevolgen hebben. Je doet jezelf als sporter tekort als je door een slechte hygiëne een infectie oploopt.”

Tijdens het WK

“Tijdens het evenement ben ik 24 uur per dag verantwoordelijk voor de sportmedische begeleiding van de zwemmers. Ik ben aanwezig bij iedere training en wedstrijd en ik ben het eerste aanspreekpunt bij blessures. Bij blessures stel ik in samenwerking met de zwemmer een behandelplan op. Maar ook als een zwemmer verkouden is moet ik weten, in het kader van de dopingwetgeving kan ik dan bepalen wat ik wel en niet kan voorschrijven.”

De sportarts is er voor iedereen

Dat de sportarts er alleen is voor topzwemmers is een fabel. De sportarts is er voor iedereen! De sportarts is er voor ieder (nog niet) bewegend mens, jong en oud, recreatieve en topsporter en voor zowel minder validen als mensen met chronische ziekten zoals artrose, diabetes, kanker, hart- en vaatziekten en astma.

Een sportarts is vaak werkzaam in een sportmedische instelling. Sportarts Elsbeth van Dorssen werkt bij SportmedX in Doetinchem en Winterswijk.

Meer informatie


Zoek een sportzorgprofessional