• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
Voeding

Blog: 20 maart officieel lente; laat de lentekriebels maar komen!

Vandaag om 16.33 uur start officieel de lente! Na deze lange (natte) winter is het sporten in de frisse buitenlucht met het ontluikende groen meer dan welkom. Hardlopen, fietsen, roeien, golfen, maar ook alle andere  buitensporten gaan allemaal net iets prettiger met minder kledinglagen aan.

Sportdiëtist Ellen Steinmeijer van ABCdiëtistennetwerk bezorgt je met deze blog echte lentekriebels!

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Blog: 20 maart officieel lente; laat de lentekriebels maar komen!

De lente wordt extra vrolijk met het zien en proeven van nieuwe, kleurrijke, smakelijke seizoensproducten zoals tuinbonen, erwten, radijs, sperziebonen, sla, meiraap, lente-ui, courgettes, venkel, asperges, prei, bieten,  artisjokken, rabarber, abrikozen, aardbeien, kersen, zwarte bessen, kruisbessen. Een aantal van de opgenoemde groenten zie je het gehele jaar in de winkel liggen.

Door volgens het seizoen de voedingsmiddelen die op het land worden verbouwd te eten, is er een minder grote impact op het milieu. Dat komt, doordat er minder voedingsmiddelen verbouwd hoeven te worden in kassen én door lokaal te eten is er ook  minder aanvoer vanuit het buitenland.

Naast het feit dat seizoensgroenten dus erg lekker en gezond zijn, is het ook een duurzame manier van voedsel verbouwen. 

Activiteiten / buitensporten langer volhouden

Doordat het weer beter wordt, de temperatuur aangenamer en de avonden langer licht zijn, kan het zijn dat jij je activiteiten/ buitensporten gaat verlengen. Nu ga je misschien wel een intensievere en langere fietstocht maken dan dat je in de winter zou gaan doen. Het is belangrijk dat jij je voeding daarop aanpast. Laat je door de sportdiëtist adviseren wat voor voor  jou van belang is om mee te nemen om tot een z’n optimaal mogelijke sportprestatie te komen.

Drink voordat je dorst krijgt

Fiets je puur recreatief dan worden er andere eisen aan de de voeding gesteld. Vaak is het dan voldoende om een stuk fruit en/of een boterham extra mee te nemen. Maar ook hier speelt de afstand een rol in wat je meer moet eten en drinken. De sportdiëtist kan jou hierin adviseren. Vergeet sowieso niet om voldoende te drinken. Vooral bij het stijgen van de temperaturen, omdat je dan meer transpireert. Een tip: je moet  altijd drinken voordat je dorst krijgt.

Voeding en golf

Golf is een ondergewaardeerde sport bij veel mensen als het om voeding gaat. Golf vraagt het nodige aan concentratie. De competitie start in maart, en eindigt half mei, echt een voorjaarscompetitie. Als je te weinig drinkt dan kan dit ten koste gaan van de concentratie en  daarmee jouw spel. Zorg altijd voor een goed gevulde bidon met water in jouw tas. Veel golfers hebben een reep in de tas als tussendoortje terwijl ze 3-4 uur door de baan lopen bij 18 holes. Een (of meer) hartig belegde volkoren boterham(men) is een gezonder alternatief. Je kunt dit aanvullen met bijvoorbeeld vers fruit of gedroogde abrikozen.

Wil je weten welke voeding er nu bij jouw (sport)activiteiten past, neem dan contact op met de sportdiëtist in jouw buurt.

Zoek een sportdiëtist


Auteur
Ellen Steinmeijer
Zoek een sportzorgprofessional