• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
(Sport)blessures

Blog: lopersknie - 'vanaf de onderkant bekeken'

De lopersknie, een vervelende blessure die veel voorkomt bij hardlopers. Je kunt er dan ook veel informatie over vinden. 

Maar waar je niet zoveel over kunt vinden, is de invloed van de voetfunctie op deze klachten. Vreemd eigenlijk, want het heet niet voor niks ‘lopersknie’. Het ontstaat onder andere tijdens hardlopen. En wat gebruik je daarvoor? Juist. Je voeten!

Sportpodotherapeut Saskia de Waal van Feet in Motion ziet in haar praktijk regelmatig sporters met een 'lopersknie'. Daar heeft zij haar blog op gebaseerd: lopersknie - 'vanaf de onderkant bekeken'.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Blog: lopersknie - 'vanaf de onderkant bekeken'

Voeten spelen grote rol ontstaan knieklachten

Niet zo gek dat je voeten een grote rol spelen in het ontstaan van knieklachten. Want je knieën ‘hangen’ eigenlijk maar een beetje te bungelen tussen je bovenbeen/bekken en je onderbeen/voet.

Die knie zelf, kan niet heel veel meer dan ‘buigen en strekken’. Het is ook niet de bedoeling dat een knie een andere beweging maakt, want daar is ie niet voor ontworpen. Op het moment dat een knie wél een andere beweging maakt, dan wordt dat in veel gevallen ‘gestuurd’ vanuit de beweging van je voet!

Lopersknie: irritatie tractus iliotibialis

De lopersknie is een irritatie van de tractus iliotibialis ter hoogte van de knie. Het strakke peesblad (tractus) zit aan de onderkant vast aan de buitenzijde van je scheenbeen, ter hoogte van je knie.

Aan de bovenkant ontstaat de tractus vanuit 3 spieren: de gluteus maximus en gluteus medius (bilspieren) én de tensor fascia latae (deze spier loopt aan de buitenkant van je bekkengebied).

Deze spieren zorgen onder andere voor het stabiliseren van je heup/bekken, het naar buiten draaien van het been (exorotatie) én voor het naar buiten toe optrekken van je been (abductie).

Oorzaken lopersknie vanuit de voet

Een met ’regelmaat genoemde oorzaak van de lopersknie is ‘overpronatie' (teveel naar binnen zakken van je voet). Als je voet teveel naar binnen zakt, draait je onderbeen ook teveel naar binnen. Hierdoor ontstaat spanning op de tractus iliotibialis, doordat de spieren die aan de tractus vastzitten onder andere voorkomen dat je been naar binnen draait. 

Daarnaast is er nog een belangrijke oorzaak, vanuit de voet, voor het ontstaan van een lopersknie: het teveel over de buitenkant lopen (supinatie). Als je voet teveel naar buiten staat, dan gaat je knie meer in een O-been-stand staan. Hierdoor ontstaat spanning op de buitenkant van je been. En daarmee dus direct óók op de tractus iliotoibialis. 

Invloed van schoenen op lopersknie

Een veel voorkomende oorzaak van het teveel naar buiten lopen, zijn ‘verkeerde schoenen’.

Uit onderzoek bleek dat door de toename van het gebruik van anti-pronatie-schoenen, het aantal mensen met een lopersknie opvallend was toegenomen. Pronatie is een noodzakelijke beweging bij je hiellanding, voor de schokdemping.

Een schoen die alle pronatie tegenhoudt, zorgt vaak dat een voet teveel naar buiten gaat. Dat betekent niet dat een antipronatieschoen altijd slecht is, want overpronatie kan ook een oorzaak zijn. Laat je vooral goed adviseren en voel goed mee wat voor effect de schoen op je knie heeft.

Ook een te zachte schoen kan supinatie veroorzaken. Als de buitenkant van de hak van je schoen veel demping heeft (of te zacht is geworden door gebruik), kun je daar in wegzakken.

Dus als je een lopersknie hebt, bedenk je dan even of je op een andere, meer corrigerende, schoen bent gaan lopen. Of dat je schoen misschien te zacht/instabiel is geworden. 

Andere oorzaken waarin de voet een rol speelt bij een lopersknie

  • Een bol lopend landweggetje: op het been wat aan de ‘rand van de weg’ loopt ontstaat dan teveel spanning.
  • Holle voeten: de holle voet op zich is geen probleem, maar een holvoet heeft vaak de neiging om te supineren.
  • Een disfunctie van de peroneus longus: deze spier werkt sterk stabiliserend op de voet. Werkt de spier niet goed, dat gaat je voet meer supineren en/of overproneren.

‘Lopersknie’ en wielrennen

Ook bij wielrenners en fietsers wordt regelmatig een ‘lopersknie’ gezien. Fiets jij en vraag je je af wat je voeten dan in jouw geval met je klachten te maken hebben? Kort maar krachtig… Alles! 

  • Je voeten staan op je pedalen.
  • Een kleine standsafwijking van met name je voorvoet, kan al bijdragen aan een afwijkende stand op je pedaal. En daarmee aan een standsafwijking van je onderbeen en knie. 
  • Staat je voet op je pedaal teveel naar binnen gedraaid, dan valt je knie ook naar binnen.
  • En als je voet teveel naar buiten staat gedraaid, dan draait je been ook naar buiten.
  • De lange duurbelasting in steeds dezelfde stand, kan dan een aanhoudende wrijving of druk op de tractus geven, met klachten als gevolg.

Heb jij ook (al langer) last van een lopersknie? En bereik je onvoldoende effect met rust, het aanpassen van je sportbelasting en het doen van stabiliteit-, kracht en rekoefeningen? Denk dan ook eens aan je voeten en maak een afspraak bij een sportpodotherapeut

Overpronatie kan bijdragen aan een lopersknie, maar overpronatie is vaak een gevolg van iets anders. Daar schreef ik eerder al een blog over.

Meer artikelen van sportpodotherapeut Saskia de Waal:


Auteur
Saskia de Waal
Zoek een sportzorgprofessional