• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
Professionals

Het verhaal van...sportpodotherapeut Saskia de Waal

Een voet is een onwijs kunstig bouwwerk, gemaakt om heel veel zelf te kunnen. Om ‘vrij’ te kunnen bewegen en niet om ‘vastgezet’ te worden.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Het verhaal van...sportpodotherapeut Saskia de Waal

Sportpodotherapeut en ‘VRIJ bewegen Expert’

Saskia de Waal is sportpodotherapeut met een passie voor VRIJ bewegen. Sinds 2012 is ze sportpodotherapeut, als één van de eerste in Nederland. Haar specialisatie is onderzoek en behandeling van lang bestaande (sport-)blessures en FMT (Foot Mobilisation Techniques).

“Ik ben al sinds 1997 zelfstandig werkzaam als podotherapeut en praktijkeigenaar. Sinds 2021 zit ik met mijn praktijk ‘Feet in Motion’ op een mooie locatie in Houten. Lekker dicht bij het station omdat ik duurzaamheid belangrijk vind.”

Gedrevenheid van de sporter

“In 2009 ben ik gestart met de opleiding sportpodotherapie. Niet omdat ik zelf graag sport, maar omdat ik hou van de gedrevenheid van de sporter. Het beste uit jezelf willen halen, jezelf altijd weer een hoger doel stellen. Want ik zie mijn vak als topsport, nooit gaan voor ‘goed genoeg’ maar altijd voor ‘best’.

Altijd blijven leren en groeien, als mens en als professional.”

Ook persoonlijk in gesprek met een sportpodotherapeut of sportzorgprofessional? Vind eenvoudig een sportpodotherapeut bij jou in de buurt en maak een afspraak.

Functie van een lichaam herstellen

“Het mooiste van mijn vak is eigenlijk ‘geboren’ toen ik mij ben gaan verdiepen in ‘manuele therapie van de voet’. Door het toepassen van manipulatie- en mobilisatietechnieken van voet t/m bekken (FMT), heb ik gemerkt dat ik daarmee de functie van een lichaam echt kan herstellen.

Door mijn jarenlange ervaring heb ik zo’n enorm fingerspitzengefühl gekregen bij het testen van een voet, dat ik ook heel makkelijk functie- en bouwverschillen kan opsporen. Hierdoor kan ik de ‘zwakke schakels’ opsporen en daarmee de echte oorzaak van een klacht aanpakken.

Inmiddels merk ik dat ik met mijn unieke aanpak veel duurzamere resultaten boek en de sporter veel beter kan helpen. Dat is gewoon heel erg gaaf, daar kom ik ’s morgens mijn bed voor uit!”

voeten-natuurlijk-bewegen.jpg

Bijzonder verhaal van een client

Voet natuurlijk functie teruggeven

“Begin 2021 had ik een jongedame (28 jaar) in de praktijk die al 12 jaar met pijnklachten liep als gevolg van een complexe breuk in haar voet. Ze was eigenlijk heel erg sportief, maar dat was alleen beperkt mogelijk en dan had ze altijd pijn. Ze voelde zich als jonge vrouw erg beperkt en omdat ze enorm gedreven wat, had ze al van alles geprobeerd.

Haar ‘gebroken’ voet was echt enorm stijf, waardoor ze in andere gebieden in haar lijf was gaan compenseren.

Onlinetraining - zelf mobiliseren lijf/voet

Ik geloof in de kracht van manuele therapie van de voet. Daarom heb ik een onlinetraining ontwikkeld, waarin ik mijn cliënten stap voor stap leer om hun lijf zelf te mobiliseren. Ook al had ik geen idee of ik haar extreem stijve voet nog wel gefikst kon krijgen; we zijn toch samen aan de slag gegaan.

Life changing effect

Toen ze na 4 weken thuis zelf mobiliseren bij mij terugkwam, liep ze voor het eerst sinds 12 jaar weer redelijk normaal. Met de zolen die ik daarna had gemaakt loopt ze nu nagenoeg klachtenvrij en overweegt ze zelfs om te gaan hardlopen. Zelfs haar werk als verpleegkundige, wat ze door haar klachten moest opgeven, overweegt ze weer op te pakken.

Het veroorzaakte bij mij echt tranen van ontroering, bij het besef dat ik een dergelijk life changing effect voor iemand kon hebben. Niet door een voet te steunen met een steunzool, maar door haar voet zijn natuurlijke functie terug te geven. Door eruit te halen wat erin zit. Door respect te hebben voor het super kunstige bouwwerk ‘de voet’.” 

Mobiliteit en stabiliteit

“Ik ben ervan overtuigd dat een lijf heel veel zelf kan en dat lopen niet eens zo ingewikkeld is. Want om optimaal te kunnen bewegen zijn er eigenlijk maar 2 dingen nodig.

  • Allereerst is mobiliteit van essentieel belang om normaal te kunnen bewegen.
    Als alles optimaal kan bewegen, kunnen je spieren veel efficiënter (samen)werken. Al je spierkracht kan dan gewoon gebruikt worden om vooruit te komen.
  • Daarnaast is stabiliteit enorm belangrijk. Want als je instabiel bent moeten je spieren veel meer gaan opvangen, anders kieper je om. 

Daarom zal ik mij in mijn blogs richten op die 2 pijlers: stabiliteit en mobiliteit. En die 2 pijlers komen ook samen in de door mij ontwikkelde onlinetraining ‘Free Your Feet’.

Gratis voorproefje

Om kennis te maken met mobiliseren, geef ik een gratis voorproefje. En om daarin meer te verdiepen en om je zo VRIJ mogelijk te laten bewegen, heb ik een training ontwikkeld.”

Maak een afspraak met een sportzorgprofessional

Klachten aan je voeten en je lijf zijn jou bekend? Dan is een gesprek met Feet in Motion wat voor jou! Neem contact op of maak een afspraak met Saskia of met de andere sportzorgprofessionals bij jou in de buurt via de pagina 'ik zoek een sportzorgprofessional'.


Zoek een sportzorgprofessional