• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
Gezonde geest, Sport

Kan creatine je denkkracht verbeteren?

Als je als fitnesser een extra zetje nodig hebt, kan een voedingssuplement zoals creatine helpen. Volgens sommigen geeft dit niet alleen meer spierkracht, maar ook meer denkkracht. Klopt dit?

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Kan creatine je denkkracht verbeteren?

Creatine is effectief en goedkoop

Effectieve supplementen voor fitnessers zijn op één hand (of misschien wel één vinger) te tellen. Een van de meest onbetwiste effectieve supplementen is creatine. Het helpt je bij het opbouwen van spiermassa en kracht. Creatine is behalve effectief ook veilig bij langdurig gebruik en goedkoop.

Creatine heeft effect op 'het koppie'

Creatine is een lichaamseigen en natuurlijk eiwit product en wordt gemaakt in de lever, nieren en de alvleesklier. Ook komt creatine voor in rood vlees en vis. De hoeveelheid creatine in een gemiddeld dieet bedraagt een tot twee gram per dag. Een veelgehoorde uitspraak is dat je kaal wordt van creatine. Dat is niet maar. Toch lijkt creatine wel effect te hebben op 'het koppie.'

Zie ook: Creatine, wat is het en wat zijn de effecten?

Slimmer door creatine?

Amerikaanse onderzoekers wilden weten wat creatine met onze hersenen doet. Ze bekeken 30 jonge mensen. Een deel van hen kreeg zes weken lang tien gram creatine per dag, een deel kreeg twintig gram en een deel kreeg een placebo. Voor en na deze periode moesten de proefpersonen verschillende cognitieve testen doen, zoals een geheugen- en concentratietest. Ook werd de doorbloeding gemeten van de prefrontale cortex, een hersenkwab in het voorhoofd. Daarbij vroegen de onderzoekers of de deelnemers last hadden van maag- en darmklachten. Wat bleek? Op geen enkele test scoorden de proefpersonen na zes weken beter. Wel kreeg ongeveer een derde van hen maagdarmklachten.

Creatine helpt wel bij bijvoorbeeld ziekte

Toch zijn er mensen wiens cognitieve capaciteit wel vergroot door creatine. Dat lijken vooral mensen te zijn bij wie het brein door ziekte, veroudering of bijvoorbeeld een hersenschudding minder goed functioneert. Dit blijkt uit ander onderzoek. Wel is het zo dat het alleen effectief lijkt te zijn als je de dagdosis verhoogt naar ruim twintig gram. Ook is de toename van het cognitieve functioneren heel subtiel. Verwacht dus niet dat je door creatine te slikken binnen no time verandert in Albert Einstein.

Meer over de werking van creatine

Lees meer over de werking van creatine op de website van (sport)diëtist, bewegingswetenschapper en niet praktiserend fysiotherapeut Tjieu Maas op zijn website zowerkthetlichaam.nl.


Auteur
Tjieu Maas
Zoek een sportzorgprofessional