• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional
Fitheid, Kennis & Wetenschap, Professionals

Training Tussendoortjes

We gaan pakweg een jaartje of 50-55 terug in de geschiedenis. Een tijd dat het normaal was dat je drie maaltijden per dag at: ontbijt, lunch en avondeten; klaar, basta. De koelkast was een nieuwigheid en niet afgeladen met snacks en sapjes. Koekjes waren voor het weekend en fris werd niet dagelijks geschonken. Winkels waren om 18.00 uur dicht en op zondag gesloten. Het begrip ‘tussendoortjes’ voor etenswaren die tussen de hoofdmaaltijden gegeten werden kende je niet, laat staan ‘verstandige tussendoortjes’. Binnen enkele decennia zou ons consumptiepatroon echter volledig veranderen

Expertisepartner Tjieu Maas van Eigen Kracht vertelt meer over 'Training Tussendoortjes'.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Training Tussendoortjes

Repenrevolutie

Het begon met ‘Mars geeft je nieuwe energie’ om in het moderne drukke bestaan ‘voedingsgaten’ op te vullen. Dat zou het startschot worden voor een ware ‘repenrevolutie’ van allerhande candybars, zwaar gesuikerde graanrepen. In de fitness craze natuurlijk ook energie- en eiwitrepen plus de opmars van allerlei gezond ogende, maar o zo verraderlijke sapjes en smoothies. Deze grimmige graanrepen en stiekeme sapjes en smoothies lijken verantwoord maar zijn dat niet. Het beste is dus om al die repen en sapjes links of rechts te laten liggen. Ook de vruchtenyoghurtjes en allerlei koolhydraatrijke drinkyoghurtvarianten kunnen beter worden ingeruild voor ‘schone’ varianten, met minder suiker en vet. Magere yoghurt en magere kwark met zelf wat fruit toevoegen is de beste keuze, ook voor je portemonnee.

Trainingtussendoortjes

Nu we helder hebben dat eventuele ‘voedingsgaten’ buiten de hoofdmaaltijden om beter kunnen worden gedicht met schone voeding (boterham, magere yoghurt & kwark en wat fruit), introduceren we hier een ander type tussendoortje; 'mini trainingen' die je gedurende je dag plant en belangrijker ook uitvoert om sterker en fitter te worden.

Er zijn verschillende redenen om van trainingtussendoortjes gebruik te maken. Misschien heb je namelijk geen tijd om een aangesloten uur voor een workout vrij te maken, maar lukt het je wel over de dag 4 keer 15 minuten vrij te maken voor een trainingstussendoortje.

Meerdere keren per dag wat training sprokkelen in plaats van dezelfde hoeveelheid trainingsarbeid in één sessie af te werken heeft hetzelfde cholesterol- en bloedsuikerverlagende effect. Tenslotte maakt het voor het ontwikkelen van spierkracht en -massa niet uit als je al je sets in een workout doet, of over de dag heen plant. 

Trainingtussendoortjes voor uithoudingsvermogen

Heb je de beschikking over een trap? Met traplopen verbrand je 3 keer zo veel kcal als met wandelen. Afhankelijk van je traplooptempo en lichaamsgewicht verbrand je namelijk met traplopen tussen de 8 en 11 kcal per minuut. Heb je dus tussendoor een keer 5 minuten tijd jaag jezelf dan die trap op. Door in totaal een kwartier per dag trap te lopen, verbrand je rond de 150 kcal. Heb je geen trap in de buurt, dan is het natuurlijk ook prima om tussendoor eens stevig door te stappen of te rennen. Je kunt deze trainingtussendoortjes plannen tijdens je pauzes op school of werk, maar bijvoorbeeld ook tijdens die oersaaie reclameblokken op TV.

Maar ik stream alles? Geen nood! Plan dan een trainingtussendoortje als je een episode van je favoriete serie hebt afgerond. Klik niet door naar de volgende episode, maar plan je ‘tussendoortjes’ tijdens de aftiteling van de afgeronde aflevering en intro en recap van de volgende aflevering en binge jezelf fit.

Krachtige tussendoortjes

Oefeningen die je met je eigen lichaamsgewicht kunt uitvoeren, lenen zich natuurlijk het beste voor krachtige trainingtussendoortjes. Denk aan standaard push ups en zo zijn er meer oefeningen die je eenvoudig kunt doen. Op de website van EigenKracht lees je het volledige artikel en zie je een aantal verwijzingen naar oefeningen.


Auteur
Tjieu Maas
Zoek een sportzorgprofessional