• Snel herstel met onze oefeningen
  • Trainingsprogramma’s op maat
  • Betrouwbare informatie van de sportzorgprofessional

Week Tegen Pesten; geldt voor scholen én sportclubs

Van 27 september t/m 1 oktober is de Week Tegen Pesten met als motto: Buitensluiten? Uitgesloten! Dit geldt op scholen én ook zeker op sportclubs. Tip 3 van de ‘5 tips voor goede sportomgeving op een club/vereniging’ is dan ook: Wat is de rol van teamgenoten? 

Sport- en prestatiepsycholoog Yara van Gendt, actief voor de PRcommissie van de Vereniging voor Sportpsychologie in Nederland (VSPN), geeft 5 tips en meer.

Kom meer te weten over het werk van de sportpsycholoog en vind adressen van sportzorgprofessionals bij jou in de buurt.

Tekst gaat onder de afbeelding verder
Week Tegen Pesten; geldt voor scholen én sportclubs

5 tips voor goede sportomgeving op een club/vereniging

Je wilt als ouder ervoor zorgen dat je kind in een goede sportomgeving op een club/vereniging terecht komt. Die ook bewust of onbewust meer taakgericht bezig zijn. Als je rekening houdt met deze vijf punten bij het kiezen van een sport/team voor je kind zal je kind met meer plezier gaan en blijven sporten.

1. Wat zijn de visie en verwachtingen van de trainer/coach?

Kijk of deze overeenkomen met je eigen verwachtingen. Wanneer visie en verwachtingen tussen ouder en trainer/coach niet overeenkomen, kunnen er conflicten en verschillende doelen ontstaan. Dit is verwarrend voor kinderen. En let er verder op dat de trainingen creativiteit en variatie laten zien om een kind gemotiveerd te houden.

2. Hoe gaat de trainer/coach om met fouten?

Ga voor een trainer/coach die meer gefocust is op hoe de wedstrijd is gespeeld, het proces, in plaats van het resultaat. Als er minder de focus ligt op het resultaat blijven kinderen meer inzet tonen, ook in moeilijke situaties. En moedig daarbij kinderen aan als ze veel inspanning laten zien en als je ziet dat ze zichzelf verbeteren. Dat verbetert de motivatie van een kind.

3. Wat is de rol van teamgenoten?

Zoek een team waarbij alle kinderen kunnen meedoen en meespelen. Het meedoen en meespelen zorgt voor meer plezier en verlaagt angstniveaus door het ontbreken van rivaliteit. En kinderen kunnen van elkaar leren als iedereen kan spelen.

4. Hoe betrekt de trainer/coach de sporters bij het nemen van beslissingen?

Ga op zoek naar een team waarbij een trainer/coach de sporters ook bij beslissingen betrekt. Hij kan bijvoorbeeld de kinderen een oefening laten kiezen tijdens de training. Op deze manier vergroot je ook weer de betrokkenheid bij de sport.

5. Laat je kind zelf meebeslissen in de sport die hij wil doen

Eigen keuze zorgt voor meer plezier, meer inzet en een tevreden en blij kind. En dat is toch wat je als ouder wilt!

Bonus: Houd deze vijf punten gedurende de sportcarrière van je kind in de gaten

Tijdens de ontwikkeling van je kind, verandert er veel in zijn leven. Zo ook zijn kijk op de sport die hij uitoefent. Blijf dus met je kind en trainer/coach communiceren.

Naast deze 5 tips zijn er ook goede vragen die je als ouder kunt stellen.

Lees meer


Zoek een sportzorgprofessional